Zenica

FOTO: Svečano proslavljen Dan zeničkog KŠC-a

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Zenički Katolički školski centar “Sv. Pavao”, proslavio je 25. januara svoj Dan. Misno slavlje u crkvi Sv. Ilije, nakon kojega je uslijedio prigodni program, predslavio je vrhbosanski nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić.

Ovom prigodom crkva Sv. Ilije koja je i nacionalni spomenik BiH te se nalazi tik do zgrade KŠC-a, bila je prilično popunjena, a uz nadbiskupa koadjutora koncelebriralo je 11 svećenika, među kojima su bili: župnik fra Marko Kepić i ravnatelj vlč. Vlatko Rosić.

Nazočne je na početku pozdravio fra Marko spomenuvši kako je na današnji dan 1897. tadašnji župnik fra Filip Jurišić pisao Diskretoriju franjevačkog samostana u Gučoj Gori, kako treba praviti samostan upravo u zeničkoj varoši na mjestu koje će biti jezgra duhovnog života Zeničana i gdje će potom izrasti i škola koju su vodile časne sestre Klanjateljice Krvi Kristove. Potom je čestitao Katoličkom školskom centru njihov dan i zaželio svima dobrodošlicu.

U prigodnoj homiliji mons. Vukšić je pozdravio nazočne, a posebice učenike i djelatnike ove škole te izrazio zadovoljstvo što je zajedno s njima na blagdan Obraćenja Sv. Pavla. Potom je čestitao fratrima obljetnicu odluke za gradnjom crkvenog zdanja koje je “urodilo ovako lijepim, ne samo građevinskim plodom kojega danas vidimo ovdje, nego i plodom generacija koje su ovdje Boga slavile, slavile njegove sakramente te naviještale i svjedočile njegovu Riječ”. “Neka se taj lijepi običaj i lijepa tradicija nastavi. Neka jača i neka u ovome gradu raste broj Isusovih sljedbenika”, rekao je nadbiskup koadjutor te potom istaknuo dvije misli na blagdan Obraćenja Sv. Pavla.

“Prva je bila: ‘Savle, zašto me progoniš?’. To su riječi koje su Sv. Pavlu bile glas koji je najavio početak njegova obraćenja, početak njegova postajanja Isusovim učenikom, misionarom i iznad svega Isusovim svjedokom. Danas, dok smo ovdje okupljeni glas s nebesa u našim savjestima svakome od nas prisutnih ponavlja doslovce istu rečenicu”, rekao je mons. Vukšić istaknuvši kako se danas to ne čini nasiljem, kako je progon činio Savao, prije nego se obratio i nazvan Pavao. “Činimo to vlastitim grijesima i slabostima. Pavao je u svom pretkršćanskom razdoblju htio istjerati Isusa iz svijeta, a mi ga sa svojim slabostima istjerujemo iz svojih života, savjesti, srdaca, ponašanja i razmišljanja”, ustvrdio je nadbiskup te naglasio kako na primjeru obraćenja Sv. Pavla Crkva nudi primjer svim ljudima koji žele hoditi za Isusom.

Potom je progovorio o drugoj misli iz evanđelja u kojoj Isus svojim učenicima prve generacije izgovara zapovijed da idu propovijedati svim ljudima. “Ta misao vrijedi i danas kao i u ona doba. Ona vrijedi za svaku generaciju Isusovih učenika između apostola i nas, kao što će vrijediti za svaku generaciju koja će doći poslije nas: ‘Propovijedajte evanđelje svim ljudima'”, rekao je mons. Vukšić ističući kako je to moguće samo nakon obraćenja. “Svaki drugi način propovijedanja bio bi najobičniji ‘zanat’ bez autentičnoga, osobnoga, intimnoga, vlastitoga, pristajanja uz Isusa. Naime, Isusov propovjednik na autentičan način može biti samo onaj koji svakodnevno radi na vlastitom obraćenju”, rekao je te na kraju zamolio zagovor Sv. Pavla kako bi “dragi Bog svim ljudima na način i u mjeri u kojoj je potrebno podario milost obraćenja kako bismo sebe Božjom milošću posvetili i kako bi iz toga mogla izrasti naša akcija i djelovanje, odnosno naše propovijedanje i svjedočenje za Krista Gospodina”.

Na kraju mise nazočnima se obratio ravnatelj Rosić te uputio riječi zahvale zaslužnima za organizaciju proslave. U tom duhu pozvao je umirovljenoga profesora likovne umjetnosti Miroslava Šetku kojemu je nadbiskup Vukšić uručio povelju Erich von Brandis koju dodjeljuje Pedagoško vijeće Sustava Katoličkih škola za Europu za doprinos ovome KŠC-u.

Takodjer, kao zahvalu vlč. Vlatko je darovao nadbiskupu Tomi umjetničku sliku Krista patnika.

Misno slavlje pjevanjem i sviranjem animirao je školski zbor pod ravnanjem prof. Davorina Bošnjakovića.

Nakon mise, proslava je nastavljena u amfiteatru škole ali zbog aktualnih epidemioloških mjera, bez sudjelovanja većeg broja publike. Nazočne goste, među kojima su bili ravnatelji i predstavnici ostalih Katoličkih školskih centara u BiH pozdravio je ravnatelj Rosić te najavio baletnu predstavu Krcko oraščić koja je plod suradnje zeničkog KŠC-a i Ars centra iz Zenice. Stoga je uručio darove voditeljici Samiri Spahić Rustempašić i koreografu Kevinu iz Chicaga.

Nakon predstave uslijedio je domjenak za zvanice u prostorijama škole.

Katolički školski centar Sv. Pavao u Zenici osnovan je 1995., kao drugi po redu u Sustavu katoličkih škola za Europu na teritoriju BiH. Nastao je na temelju Klostera i škole Sv. Pavla sestara Klanjateljica Krvi Kristove. U njemu od početka djeluju Osnovna škola i Gimnazija, koje trenutno pohađa oko 640 učenika.

 

Autor: nedjelja.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno