Zenica

FOTO: svečano otvorenje Senzorne sobe u prostorijama Udruženja i Servis centra “Dlan”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Upriličeno je svečano otvorenje Senzorne sobe u prostorijama Udruženja i Servis centra „Dlan“. Tom prilikom okupio se veliki broj prijatelja Udruženja i Servis centra „Dlan“ koji su kroz protekli period dali svoj doprinos i podršku kako bi se poboljšali uslovi našeg Udurženja. Na početku otvaranja obratila se asistentica koordinatora Servis centra te pozdravila prisutne, a zatim je kratkim izlaganje upoznala goste o zome šta je senzorna soba i koji je njen značaj za osobe i djecu s teškoćama u razvoju.

Nakon toga prisutnim se obratio direktor i podijelio zahvalnice firmama ipojedincima koji su u finasijskom smislu podržali opremanje Senzorne sobe, nakon čega je upriličeno svečano presjecanje vrpce i razgledavanje Senzorne sobe. Senzorna soba je prostor dizajniran da pomogne pojedincu sa senzornim problemima da nauči da reguliše negativne reakcije svog mozga na spoljašnje stimuluse razvijanjem vještina suočavanja sa ovim iskustvima. U nekim slučajevima, to može biti cijela soba, ili jednostavno može biti prostor izdvojen u uglu veće sobe.

NAŠA SENZORNA SOBA
Senzorna soba je opremljena mekanim zidnim oblogama i podom. Sadrži komplet opreme od različitih elemenata.
• Svjetlosni projektor koji preko rotirajućeg diska stvara uvećane slike na zidu. On stvara prelijepe i zanimljive projekcije u sobi (prelijevanje boja, „morsko dno“ i sl.). Ovaj element služi za pasivnu manipulaciju te se češće koristi za opuštanje.
• Rotirajuća „disko“ kugla koja se koristi u kombinaciji s izvorom svjetlosti u boji te stvara posebne svjetlosne efekte
• Snop svijetlećih optičkih vlakana koja mijenjaju boju, mogu se savijati, prekrivati tijelo, itd.
• Bazen s lopticama koji daje mogućnost primanja senzornih podražaja po cijelome tijelu te je nezaobilazan element u kabinetima za senzornu integraciju.
• Razne terapijske ljuljačke neizostavan su element kabineta za senzornu integraciju. Koriste se za stimulaciju vestibularnog sustava, a njihov izgled ovisi o potrebama i teškoćama korisnika kabineta.

Ovo su najčešći benefiti senzornih soba:
• kod djeteta stvaraju osjećaj sigurnosti i smiruju ga
• potiču na učenje
• pospješuje koncentraciju
• unaprijeđuju komunikacijske vještine
• sprječavaju česte i nagle promjene raspoloženja te nepoželjna ponašanja
• poboljšavaju kvalitetu života djece
• poboljšavaju samokontrolu

Putem ovih tretmana poboljšava se stanje senzorike, zatim grube i fine motorike, što čini odličnu osnovu za napredovanje u pažnji, govoru, komunikaciji, interakciji i učenju.
Udruženje „Dlan“ bavi se pružanjem stručne pomoći djeci i osobama sa teškoćama u razvoju, kao i osnaživanju porodica. Sve usluge koje koriste naši korisnici su potpuno besplatne za njih. Posebno smo ponosni na činjenicu da takvih, besplatnih usluga u prosjeku imamo 700 na mjesečnom nivou. Udruženje djeluje na području ZDK dugi niz godina.


Mehida Spahić, asistent koordinatora SC „Dlan“ Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno