Zenica

FOTO: Svečano otvorena džamija u džematu Varošište kod Vranduka

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Svečano otvorena džamija u džematu Varošište kod Vranduka – U prisustvu više hiljada vjernika, danas 09.septembra 2017.godine, svečano je otvorena novosagrađena džamija u džematu Varošište kod Vranduka, čiji su vakifi braća hadži Ismet i hadži Besim Begić sa porodicama, inače poznati privrednici i vlasnici velike i veoma uspješne firme „Almy“ Zenica.

Manifestacija svečanog otvorenja džamije počela je dan ranije, u petak, sa džumom-namazom, te mevludskim programom i zikrom poslije akšam namaza u prepunoj džamiji. Učesnici ovog večernjeg programa bili je hor Preporod iz Ilijaša, imami MIZ-a Zenica, muftija zenički doc.dr. Ejuf ef. Dautović, glavni imam Medžlisa IZ Zenica Jakub ef. Salkica, gradonačelnik Zenice Fuad Kasunović, te gost iz Sarajeva, glavi imam MIZ-a Sarajevo dr.Ferid ef.Dautović, koji je održao i vazu nasihat.

Današnju svečanost uveličao je i reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH Husein ef. Kavazović, kojem je uz vakife i pripala čast da otvori novosagrađenu džamiju. Voditelj današnje svečanosti bio Edin ef. Kavazović, sekretar Muftijstva zeničkog.

Prisutnim su se obratili ovim redom: vakif hadži Ismet Begić, Glavni imam MIZ-a Zenica Jakub ef. Salkica, gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, muftija zenički doc.dr. Ejub ef. Dautović, te reisu-l-ulema IZ BiH Husein ef. Kavazović.

Gosti svečanosti bili su, pored ostalih, članovi IO MIZ-a Zenica, profesori i dekan IPF Zenica, imami džamija, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Grada, privrednici iz Zenice, vakifi džamije, te džematlije okolnih džemata i mnogi drugi gosti.

Ispred domaćina svečanosti, Medžlisa islamske zajednice Zenica, prisutnim se obratio glavni imam MIZ-a Zenica, Jakub ef. Salkica, koji se zahvalio prisutnim što su se odazvali u ovolikom broju.

Glavni imam je čestitao vakifima i poželio da im Allâh džellešânuhu obezbjedi mjesto u džennetu, jer Allâh voli darežljive i njihovo mjesto je u džennetu.

-Koristim i ovu priliku da Allahu Uzvišenom uputimo dove da vakife ove džamije nagradi najljepšim nagradama, kako na ovom svijetu, tako i na ahiretu, gdje su Allahove nagrade neprolazne i vječne, amin!-kazao je pored ostalog, Salkica.

Reis ef. Kavazović u svom obraćanju prisutnima izrazio je zadovoljstvo što je došao podno Vranduka, , jedne od kapija naše voljene domovine Bosne i Hercegovine. Reis je poručio da je ovaj kraj kroz istoriju značio mnogo u odbrani naše zemlje i našeg naroda:

– Niko nikad Bošnjake nije s polja ugrozio od stare Bosne, od naših starih banova i kraljeva bosanskih. Bosnu su ugrožavali naši velikaši, međusobne svađe i razmirice, međusobna nesloga. Da smo 1992. godine bili ovako posvađani i da nas Allah dž.š. nije počastio sa Alijom Izetbegovićem ne znam šta bi s nama bilo.

Pozivam odgovorne Bošnjake da ne izbjegavaju jedni druge. Pozivam ih da sjednu i razgovaraju o svim krupnim pitanjima. Kao Bošnjaci, kao narod, moramo čuvati vlastiti put i kad je teško stisnuti zube.

Nije nikada bilo lahko u Bosni, ali u Bosni je mogao opstati samo ovakav narod kakvi smo smi, kakvi ste vi. Ovdje slabići nikad nisu mogli živjeti. Ovdje su mogli živjeti samo hrabri ljudi – kazao je, između ostalog, reis ef. Kavazović.

Dovu pred otvaranje džamije proučio je Muftija zenički Ejub ef.Dautović, koji je predvodio i podne namaz.

Inače, kamen temeljac za izgradnju ove džamije postavljen je 31.jula 2015.godine.
Svečano proklanjavanje i stavljanje u funkciju novosagrađene džamije na Varošištu održano je u nedjelju, 05.06.2016. godine poslije akšam namaza, na početku mjeseca Ramazana 2016.

Na kraju bih pohvalio odličnu organizaciju ove svečanosti na čelu sa džematskim odborom i brojnim volonterima, koji su dali veliki doprinos da sve funkcioniše, gotovo, besprijekorno.

Tekst i foto galerija
Ekrem Imamović

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno