Zenica

FOTO: Svečano otvoren “Sajam domaćih proizvoda” u Zenici

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Svečano otvoren “Sajam domaćih proizvoda” u Zenici- Na Trgu Alije Izetbegovića ispred RK Bosanka svečano je otvoren “Sajam domaćih proizvoda” koji se realizuje u sklopu projekta EU4AGRI koji finansira Evropska unija, a u okviru kojeg su predviđena tri sajma u Gradu Zenici. Grad Zenica je jedna od dvanaest lokalnih samouprava koje su dobile finansijsku podršku za unapređenje i razvoj ruralne/lokalne tržišne infrastrukture u BiH.

Današnjoj svečanosti otvorenja prisustvovali su gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović, premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ZDK Vinko Marić.

Za ovaj projekat u Zenici Evropska unija je izdvojila preko 230.000 KM, dok je Grad Zenica osigurao sredstva u iznosu oko 130.000 KM.

U okviru navedenog projekta nabavljeno je 115 stolova za prodaju proizvoda, 20 drvenih sajamskih kućica, 21 rashladna vitrina, kao i kontejneri za odlaganje otpada na pijaci.

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović je ukazao na značaj podrške domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji i da je potrebno podržati domaće proizvođače, kako institucionalno, tako i individualno, kao sugrađani kupujući njihove proizvode.

Premijerka Mehmedić je istakla da je važnost ovog projekta i u tome što se razvija sajamska infrastruktura, poboljšavaju uslovi za prodaju i poboljšava ambijent i kvalitet življenja u sredinama.

Ministar Vinko Marić se zahvalio svima koji rade na projektima Evropske unije, rekavši da je sasvim izvjesno da će zahvaljujući ovakvim inicijativama i projektima poljoprivredni sektor biti značajno ojačan.

Direktorica Javnog preduzeća „Tržnica Zenica“ Selma Vidimlić podsjeća, da je ovo preduzeće krajnji korisnik projekta, kojim se poboljšava tržišna infrastruktura i kojim se dobija oprema vrijedna 230.000 maraka koja podrazumijeva nabavku novih rashladnih vitrina, nabavku 110 stolova, sajamskih kućica za prodaju poljoprivrednih proizvoda i rukotvorina kao i edukaciju korisnika po pitanju sigurnosti hrane.

Pored toga, sredstva su iskorištena i za postavljanje odgovarajućih oznaka za slabovidna lica, te mikrobiološke analize proizvoda koji se prodaju na gradskoj tržnici.

Današnji Sajam domaćih proizvoda jedan je od tri planirana do kraja godine koji će se organizovati u Zenici.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno