Posuđeno

FOTO: Studijsko-edukativna posjeta zeničkih studenata svjetskom gradu pravde – Pravo se uči na svojim izvorima

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Studijsko-edukativna posjeta zeničkih studenata svjetskom gradu pravde – Pravo se uči na svojim izvorima – Tim Pravnog fakulteta ovih dana predstavljaće BiH na ICC Moot Court takmičenju iz međunarodnog krivičnog prava na stalnome Međunarodnom krivičnom sudu u Den Haagu

Grupa studenata treće i četvrte godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici boravila je nedavno u Den Haagu u Holandiji, svjetskom gradu pravde i diplomatskom centru, gdje su bili u studijsko-edukativnoj posjeti Mehanizmu za međunarodne krivične tribunale Ujedinjenih naroda, koji je naslijedio Haški tribunal, te u Međunarodnom sudu pravde i Međunarodnom krivičnom sudu.

Bila je to četvrta studijska posjeta ovakvoga tipa za Pravni fakultet iz Zenice. Osim njih, u 25 godina postojanja Tribunala i sad Mehanizma kao njegovog nasljednika, u Den Haagu bile su još svega dvije organizovane posjete studenata pravnih fakulteta iz naše zemlje. Studenti Prava iz Sarajeva dolazili su tu 1996., a studenti Prava iz Tuzle 2014. godine. Za mjesto koje organizovano svake godine posjeti više od 8.000 studenata iz cijelog svijeta, šest posjeta iz BiH za četvrt vijeka je premalo.

“Naši studenti su u cijelosti upotpunili svoja knjiška znanja koja su dosad stekli kroz literaturu praktičnim uvidom u rad tri najznačajnija suda koja se trenutno nalaze u svjetskom gradu pravde – Den Haagu”, kazao je profesor Dževad Drino, koji je bio vođa putovanja.

Profesor Halid Kurtović je rekao da je studentima ovo zasigurno bilo lijepo iskustvo, ali da su značajni i edukativni i rodoljubivi aspekt.

“U praktičnom dijelu studenti su dopunili znanja, što će omogućiti da ubuduće mogu na bolji način da sagledaju šta znači biti sudija, advokat, tužilac ili nešto drugo. Rodoljubivi aspekt prema svojoj zemlji se, opet, iskazuje kroz ono što su prošli sve ljudi koji su zastupali BiH u ovim procesima, da vide šta je radio oficir za vezu”, rekao je Kurtović.

Mustafa Mekanić, student 3. godine Prava, istakao je da je velika čast doći u grad kao što je Haag, da je zajedno sa kolegama upoznao bitne osobe sa tri međunarodna suda, te da su osjetili bitnost međunarodnog prava i pravde.

Njegova kolegica s godine Amina Hasanović je naglasila da je putovanje u Den Haag bila velika stvar za nju kao mladog studenta prava i za nekoga za koga međunarodni sudovi i institucije koje su smještene u tom gradu predstavljaju motiv da studirate i da se borite.

Veliku pomoć zeničkim studentima su pružili bošnjački oficir za vezu u Den Haagu Amir Ahmić i njegov asistent Nurudin Brkić koji su bili odlični domaćini.

“Zenički univerzitet i Pravni fakultet su postali redovni sa posjetama, što ima veliki značaj ne samo za te studente i institucije nego i za buduću praksu jer će sigurno neki od njih biti tužioci, advokati, sudije. Nije samo stvar sa studentima prava iz naše zemlje da rijetko dolaze. BiH za sve ove godine nikad nije imala stalnog dopisnika iz Haaga koji prati suđenja, Beograd i Zagreb su ih imali”, objasnio je Ahmić.

Studenti su posjetili Ambasadu BiH u Den Haagu gdje je za njih prijem priredila ambasadorica Mirsada Čolaković sa saradnicima. Ambasada pokriva i Portugal, Međunarodnu agenciju za hemijsko razoružanje, kao i sve sudove u Den Haagu.

Tim zeničkog Prava u kojem su Amna Hrustić, Elbisa Halvadžić, Faris Muratović, Harisa Sadiković i Amar Delić, sa kojim su radili profesori Nezir Pivić i Enis Omerović, te asistentica Lejla Zilić, ovih dana predstavljaće Bosnu i Hercegovinu na ICC Moot Court takmičenju iz međunarodnog krivičnog prava na stalnome Međunarodnom krivičnom sudu u Den Haagu. Radi se najvećem takmičenju iz područja međunarodnoga krivičnoga prava u svijetu.

“Jako smo ponosni što smo četvrtu godinu zaredom učesnici takvoga takmičenja za studente pravnih fakulteta iz cijelog svijeta i što smo jedan od tri fakulteta iz regije, uz zagrebački i novosadski, koji ima tu tradiciju učestvovanja na ovom reprezentativnom takmičenju. To je klasični Moot Court koncept simulacije suđenja pred sudskim vijećem”, rekao nam je profesor Omerović.

Mirza Dajić/DANI



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno