Zenica

FOTO: Studenti Pravnog fakulteta u Zenici obilježili Dan bijelih traka – Prijedorski zločini trajna opomena

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Studenti Pravnog fakulteta u Zenici obilježili Dan bijelih traka – Prijedorski zločini trajna opomena – Studenti Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici zajedno sa doc.dr.sc. Ajdinom Huseinspahićem i doc.dr.sc. Enisom Omerovićem danas su mimohodom kroz centar grada, polaganjem cvijeća na spomen obilježje Kameni spavač i minutom šutnje obilježili Dan bijelih traka, sjećanje na 3.176 ubijene osobe i 102 ubijene djece u Prijedoru.

Doc.dr.sc. Ajdin Huseinspahić obračajući se prisutnima kazao je:

„Kada govorimo o prošlosti idemo u daleku 1939. godinu kada je Jevrejima naređeno da nose žute trake s Davidovom zvijezdom. Mislili smo da je to završeno, ali ponovilo se 31. maja 1992. godine u Prijedoru, kada je lokalna radiostanica pozvala nesrbe da obilježe kuće bijelim platnima i da na ruke stave bijele trake. Taj čin je do tada viđen samo u vrijeme Adolfa Hitlera”.

Docent Huseinspahić je također istakao, da je današnji dan prilika da se sjetimo svih civilnih žrtava proteklog rata.

„Kada govorimo o zločinima počinjenim u Prijedoru,valja krenuti od toga da je na Haškome tribunalu utvrđen udruženi zločinački poduhvat istrebljenja, odnosno uništenja, trajnog iseljavanja Bošnjaka i Hrvata sa većega dijela Bosne i Hercegovine, uključujući i Prijedor.

Udruženi zločinački poduhvat dosuđen je u preusdama u predmetima Župljanin, Stanišić i mnogim drugim. Konačnu potvrdu smo imali u pravosnažnoj presudi Radovanu Karadžiću:“ kazao je doc.dr.sc. Enis Omerović.

Studenti su nakon obraćanja profesora pročitali 102 imena ubijene djece, te položili cvijeće.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno