Ostali sportovi

FOTO: Sportske igre mladih stvaraju prijateljstva širom Bosne i Hercegovine

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Sportske igre mladih stvaraju prijateljstva širom Bosne i Hercegovine – Osme po redu BH Telecom Sportske igre mladih su do sada obišle 24 bh. grada, a u 2018. godini, planirano je da najljepša sportska priča u Bosni i Hercegovini uljepša ljetni period u 34 bh. grada.

Djevojčice i dječaci širom Bosne i Hercegovine imaju priliku da se, potpuno besplatno takmiče u deset različitih sportova, ali ono najbitnije, da se međusobno upoznaju te da steknu pregršt novih prijatelja. Igre već dugi niz godina organizuju takmičenja gdje je učešće dozvoljeno svima, te djevojčice i dječaci putuju iz grada u grad kako bi ostvarili svoj plasman na finalno takmičenje Igara u Sarajevu. Zajedničkim projektom Sportskih igara mladih i Košarkaškog saveza BiH, „Fer igra za fer djetinjstvo“ koji se organizuje uz finansijsku pomoć na terenima, djeca uče o fer pleju, toleranciji, inkluziji, prijateljstvu te svim onim lijepim stvarima koje čine djetinjstvo. Specijalni partner Igara je, i ove godine, Olimpijski komitet BiH.

U prethodnom periodu, Igre su održane u Sarajevu, Maglaju i Travniku te su ovi gradovi dobili svoje predstavnike za finalno takmičenje Igara koje će se od 7.8.-11.8. održati u Sarajevu. U glavnom gradu BiH su se djevojčice i dječaci takmičili u malom nogometu, šahu, stonom tenisu, odbojci te rukometu. S obzirom na vremenske neprilike u prethodnom periodu, takmičenja u odbojci na pijesku, tenisu i uličnoj košarci će biti održana prije održavanja Velikog Finala Igara u Sarajevu. Takmičenja u malom nogometu, za obje starosne kategorije, 2003. godište i mlađi te 2007. godište i mlađi su u Sarajevu okupile ljubitelje najbitnije sporedne stvari na svijetu, a mališani su proveli čitav dan igrajući nogomet i boreći se za titulu najboljih u Sarajevu. Ekipe koje su ostvarile svoj plasman na finale Igara za stariju kategoriju su SFK 2000 Sarajevo u ženskoj konkurenciji, te „AP mahala“ u muškoj konkurenciji. Poli CUP, nogometno takmičenje za mlađu kategoriju, 2007. godište i mlađi u Sarajevu , ovaj put osvojila je ekipa „Chunga Lunga“ iz Sarajeva.

„Ostvarile smo danas pobjedu u okviru Coca-Cola CUP-a u nogometu i radujemo se finalu Igara te odmjeravanju snaga sa djevojčicama iz drugih bh. gradova“ rekla je Amra Omeragić, kapiten ekipe SFK 2000 Sarajevo.

Odlični košarkaški mečevi privukli su pažnju svih prisutnih u Gradskoj dvorani u Maglaju, a djevojčice i dječaci su u obje starosne kategorije pokazale sjajno košarkaško umijeće. S obzirom da ove godine ekipa „Olovik“ iz Žepča, nije uspjela ostvariti plasman na finale Igara u Sarajevu, kapiten ekipe Emin Huko, istakao je da će se naredne godine, zajedno sa svojom ekipom potruditi da ostvari plasman na finale.

„Učestvovali smo u Maglaju na Kinder+Sport CUP-u u košarci i osvojili smo drugo mjesto. Iako je ovo zaista dobar rezultat želja nam je bila da se plasiramo i otputujemo u Sarajevo. Nadamo se da ćemo naredne godine ostvariti svoj cilj“ kazao je  kapiten ekipe „Olovik“ iz Žepča.

Djevojčice i dječaci u Maglaju su se takmičili i u rukometu u okviru Gorenje CUP-a, a ekipe „Junior street boys“ iz Maglaja i „ŽRK Krivaja“ iz Zavidovića, plasirale su se na finalno takmičenje Igara u Sarajevu. U Travnik su stigle ekipe iz Novog Travnika, Nove Bile, Turbeta, Kaknja i Jajca, a ekipa „Naša škola sporta“ iz Kaknja je ovaj put u Travniku odnijela pobjedu u dvoranskoj odbojci. Kapiten ekipe, Sara Alajbegović istakla je da je njena ekipa sretna što je uspjela ostvariti pobjedu te da je konkurencija zaista bila velika.

„Sretne smo što smo uspjele ostvariti plasman na veliko finale Igara u sklopu Plazma CUP-a u odbojci i zaista sve čestitke protivničkim ekipama koji su super igrale ali i pokazale fer igru“ kazala je Sara Alajbegovi, kapiten ekipe „Naša mala škola“ iz Kaknja.

Naredni gradovi, domaćini Igara su Zenica, Srebrenik, Tuzla i Bugojno. Veliko finalno takmičenje Igara u Sarajevu okupit će više od 1.800 djevojčica i dječaka iz čitave BiH, a najuspješniji mališani, predstavljat će Bosnu i Hercegovinu na Međunarodnim danima Igara u Splitu gdje će se boriti za titulu najboljih u regionu.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno