Ostali sportovi

FOTO. „SPORTIDENT“ u funkciji amaterske radiogoniometrije BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

„SPORTIDENT“ u funkciji amaterske radiogoniometrije BiH  – Održano je 7. ARO takmicenje „ZE-FOXORING 2017“, a povodom Dana oslobodenja Zenice i 70 godina radioamaterizma u Zenici. Takmicenje je održano na lokalitetu Smetova, udaljenim oko 10 km od centra Zenice, a po važećim  propozicijama , Obrada podataka vršena je “Sport ident” sistemom.

Učestovalo je 80 takmičara iz 12 klubova (Stjepan Polje, Gračanica, Goražde, Teslić, Doboj, Tuzla, Kakanj, Sarajevo, Srebrenik, Banovići i Zenica), a takmičenju je prisustvovalo oko 50 gostiju. Prvo mjesto u kategoriji klubovi osvojio je radio klub „Stjepan Polje“ E73ESP.

Radioamateri uvijek prate razvoj tehnike!

U takmičenju je dozvoljeno korištenje GPS (Global Positioning System ) uređaja bez mape. Time je uvedena još jedna tehnička novost u radioamaterskoj praksi kretanja po terenu i učenja novih disciplina i tehnika.

Zahvaljujemo se takmičarima i gostima koji su, svojim učešćem, podržali naše napore da organizujemo ovo druženje i takmičenje.

73 E770BAB, E770EZC

Dugogodišnje nastojanje nas radiomatera RK „Zenica“, da unaprijedimo organizovanje i izvođenje takmičenja u ARO i ARG(amaterska radio orijentacija i amatersko radiogoniometrisanje), konačno je uspješno realizovano. Naime 2011. godine smo bili uspješan organizator 6. BARDF-a (Balkan Amateur Radio Direction Finding), ali SportIdent opremu smo morali unajmiti od BFRA (Bugarska RA federacija) i od tada se trudimo nabaviti ovaj sistem identifikacije i mjerenja vremena.

Domaćinskim poslovanjem smo uspjeli prikupiti novčana sredstva za komplet SportIdent opreme, koji sadrži sve potrebno za registrovanje vremena i potvrdu pronalaženja Tx-a (predajnika, popularno nazvanih lisice) za 105 takmičara u bilo kojoj radio-sportskoj disciplini. Broj učesnika se jednostavno može proširiti učešćem takmičara koji imaju vlastite SI kartice, ili posuđivanjem SI kartica.

Upotrebom SportIdent opreme se postiže potpuna regularnost takmičenja, a ujedno se organizatoru olakšava priprema sportsko-tehničkog dijela organizovanja. Članovi našeg kluba su višemjesečnim trudom uspjeli usvojiti potrebno znanje za upotrebu SportIdent opreme, što je rezultiralo uspješnom realizacijom ARG takmičenja „GORAŽDE OPEN“. Ova oprema će ubuduće biti na raspolaganju svim klubovima u skladu s odlukom UO RK „Zenica“.

Koristimo se i ovom prilikom da se, još jednom, zahvalimo na  velikoj pomoći gospodinu Dipl. Ing.Karl-Heinz Schade – DL7VDB, Omerbegović (Vasić) Maji E75YL, Fernali Sejmen-Banjac i Stipi Predaniću 9A5SP, koji nam je nesebično ustupio svoj software za generisanje startnih lista.

Za radio klub „Zenica“ u sedamdesetoj godini radioamaterizma u Zenici.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno