Kultura

FOTO: SPKD Prosvjeta – izložba slika Jelenka Butine

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

SPKD PROSVJETA Zenica je sinoć otvorila izložbu akademskog slikara Jelenka Butine, Metaverzum bojene estetike (ne) slučajnosti. Jelenko Butina je bosanskohercegovački slikar koji živi i umjetnički stvara u Zenici. Povratnik je iz Sidneja, Australije gdje je proveo 25 godina. Njegova umjetnička djela su izložena na mnogobrojnim izložbama u BiH i inostranstvu! Aktivan je član Društva likovnih akademskih umjetnika Zenice –“Dlauz” poznatog po organizaciji Aprilskog salona!

Dr Siniša Vidaković, Istoričar umjetnosti, je uslijed spriječenosti poslao svoju recenziju koja je napisana i saopštena posjetiocima u izdanju Srpsko kulturno prosvjetno društvo “Prosvjeta” za izdavača Boško Jefić, likovno i grafičko oblikovanje Ivanković Dragan, Minex Trade DOO-Zenica! Izložba”Metaverzum bojene estetike ( ne ) slučajnosti biti će postavljena do sredine januara 2024.

Uslijed unaprijed dogovorenih obaveza i nemogućnosti prisustvujem svečanom činu otvorenja izložbe Jelenka Butine, želim da uz popratni tekst, koji se nalazi u katalogu, priložim na ovaj način i određenu vrstu dopune moje subjektivne impresije izloženog ciklusa slika.
Bremenito stvaralaštvo artista koji su formirali prepoznatljiv i rafinirani zenički likovni krug umjetnika, svojom raznolikošću izraza i kvalitativnom produkcijom osnaženi su djelom i maštovitošću likovnog jezika Jelenka Butine.

Izložba koja je u tekstu nazvana “METAVERZUM BOJENE ESTETIKE (NE) SLUČAJNOSTI”, otvara samo jedno od mogućih iščitavanja i pronalaženja odgovora na vizuelne senzacije, koje ovom izložbom upotpunjuju kompleksni mozaik novije bosanskohercegovačke umjetnosti.

Jedan on najsnažnijih i najupečatljivijih doprinosa Jelenka Butine (i kruga zeničkih likovnih stvaraoca) je taj – što su uspjeli da se “izdignu” iznad okvira lokalnog i regionalnog, i svoje djelo usmjere ka evropskom i internacionalnom, vanreligijskom, vanpolitičkom i vanekonomskom valorizovanju i uvažavanju.

Djela umjetnika ovakvog profila mogu, trebaju i prirodno “dišu i žive” u bilo kojoj galeriji ili muzeju, na različitim geografskim širinama. Njihova univerzalnost i kosmička širina su plod permanentnog istraživanja umjetnika na polju prostora slike, i oni su vječno živi organizam koji mijenja svoja obličja svakim novim ciklusom.

Ovaj pregled izdvojenih radova je samo mali uvod u vulkansku energiju i neugaslu žeđ za iskrenim i ekspresivnim rječnikom, kojim pred nas izlazi drugo “Ja” Jelenka Butine.

Harizmatični spoj tišine i buke, hromatskog i ahromatskog, velikih i manjih formata, prostora u kojem su djela izložena i prostora u slici, energije koja je sveprisutna ispred, u,  i oko slike, uvode nas jednostavno u magiju kojom je zaustavljeno vrijeme, i ovaj čas u kome pozdravljamo otvaranje izložbe.

Još jednom čestitam umjetniku na ovom iskrenom daru, i sa neskrivenim nestrpljenjem očekujem da naš duh i vizuelne receptore obogati nekim novim djelima, koja će zasigurno “izvući” iz ličnog metaverzuma i nesebično podijeliti sa nama.
Srdačno

Dr Siniša Vidaković, Istoričar umjetnosti!

Slike će biti izložene u Sinagogi u narednih 15 dana, gdje možete doći da ih pogledate.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno