Zenica

FOTO: SMŠ Mladost- Stručna edukativna posjeta BIHAMK

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

U srijedu, 23. marta 2022. godine učenici završnih razreda Srednje mješovite škole „Mladost „ Zenica –  smjer vozači motornih vozila su, u pratnji profesora, posjetili su Tehnički centar BIHAMK u Zenici.

Sudjelovanje u kampanji „Sekunda koja život znači“ izuzetno je bitno za učenike ovog usmjerenja iz razloga što učenici stiču prava polaganja vozačkog ispita i dobijanja vozačke dozvole. U toku posjete učenicima su predočene opasnosti i rizici sa kojima se mogu susresti u saobraćaju, kao što su neprilagođena brzina, nevezanje sigurnosnog pojasa, upotreba alkohola, narkotika i sl.  Također su prošli obuku vožnje na simulatoru, gdje su imali priliku da se u toku vožnje suoče sa rizičnim situacijama koje mogu nastati u vožnji, učestvovali su u simulaciji čeonog sudara pri brzini od 25 km/h, te simulaciji prevrtanja vozila. Cilj ovih simulacija je bio da se pokaže značaj upotrebe sigurnosnog pojasa u vozilu i njegovog značaja u spašavanju života vozača i ostalih učesnika u saobraćaju.

Učenici su imali priliku prisustvovati i predavanju o sigurnom ponašanju u saobraćaju, kao i poznavanju saobraćajnih pravila i propisa.

Veliki broj saobraćajnih nesreća posljedica je konzumiranja alkohola i droga. Da bi shvatili opasnosti upotrebe alkohola i narkotika u vožnji, učenici su imali priliku probati i naočale koje simuliraju dejstvo alkohola i narkotika na čovjekov organizam. Koristeći naočale pokušali su hodati između prepreka, te uvidjeti sa kakvim se problemima u kretanju i koordinaciji pokreta susreću osobe koje su pod dejstvom istih. Neki od učenika su koristeći ove naočale pokušali upravljati vozilom na simulatoru vožnje.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno