Kultura

FOTO: Škola fotografije i razumijevanje vizuelnih materijala

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Škola fotografije i razumijevanje vizuelnih materijala

Vjeruje se da su škole najbolje mjesto gdje učenici mogu naučiti posmatrati fotografiju, te da je znaju analizirati i, kada je potrebno, distancirati se od spektakularnih fotografskih prizora i vijesti u vizuelnim formama. Da bi se takav osjećaj razvio, potrebno je imati znanje i svijest, a oni se lakše razvijaju razmišljanjem, čitanjem i istraživanjem. Zbog toga se koncept rada grupe mladih učenika Škole fotografije zasniva na tome da razviju osjećaj da analiziraju i raščlanjuju do najsitnijih čestica vizuelne materijale, a onda da sami stvaraju i pričaju kroz svoje umjetničke fotografske radove.

Zbog današnje popularnosti fotografije širenjem ovakvog programa edukacije mladima učesnicima Škole fotografije pruža se prilika da se izraze kroz svoje radove, te uz pomoć mentora da ispravljaju tehničke pogreške, ali imaju priliku i da uče o umjetničkoj fotografiji i medijima.
Tehničko upoznavanje i korištenje fotoaparata učenici uče na terenu (fotografiranja ljudi, arhitekture, prirode) i u studiju. Koncept Škole fotografije ih podstiče da diskutuju i iskazuju svoja razmišljanja o različitim oblicima vizuelnih materijala.

Uz ovu praksu učenici uče prepoznavati razliku od pravih naučnih ili društvenih, vrijednosti od spektakularnih motiva koji im se svakodnevno predočavaju kroz TV ili marketinške slike kao bildboardi, štampane novine ili internet.
Zbog toga je važno vježbanje oka kroz spomenute sisteme rada u Školi fotografije, jer ovakvo educiranje im pomaže da prepoznaju vrijednosti u svakom aspektu života – da razlučuju slike koje su pred njima, te da se distanciraju od predmeta ili situacija koji inemaju vrijednost i da prepoznaju prave vrijednosti u pojedincu, društvu ili sistemu.

Projekat Škole fotografije ima podršku Univerziteta u Iowi, National Institutes of Health in U.S. u saradnji sa Muzejom grada Zenica, i Multiplex Ekran Zenica.

Početkom maja učenici Škole fotografije i razumijevanje vizuelnih materijala otvorit će svoju prvu izložbu pod temom “Cyberbullying” koji govori o žrtvama bullyinga u školama i u sajber prostoru u kojem je nasilje sa savremenim tehnologijama sve zastupljenije. Ovaj oblik nasilja je mnogo zanemaren u sistemu i društvu, te se zbog toga žrtva bullying sama snalazi tako što prikriva nasilje ili često to prešućuje. Učenici ili žrtve bullyinga i cyberbullyinga nemaju sistemske mehanizme koji bi im pomogli da se zaštite od vršnjaka koji ih ugrožavaju i nanose štetu.

Učenici Škole fotografije sa ovom izložbom kreiraju svoju prvu kampanju protiv jednog oblika nasilja u društvu.

Izložba će se održati u Muzeju grada Zenica i na Univerzitetu u Iowi, SAD u maju, 2017.

Mentor, Majda Turkić

Mentori:
Majda Turkić
Dijana Muminović
Emir Mekanić

Peer edukator:
Amina Islamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno