Zenica

FOTO: skele oko zgrade BNP-a, osigurana sredstva za prvu fazu rekonstrukcije

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: skele oko zgrade BNP-a, osigurana sredstva za prvu fazu rekonstrukcije – Bosansko narodno pozorište u Zenici uskoro bi trebalo riješiti svoj problem sa staklenim plohama i fasadom.

Rekonstrukcija zgrade koja obuhvata i obnovu vanjske fasade počela je danas postavljanjem skela, a Zenicablog vam donosi osnovne detalje onog što će ili što bi trebalo biti urađeno.

-Izuzetno smo sretni da čak 38 godina nakon useljenje u novu pozorišnu zgradu, koja i danas predstavlja jedan od najznačajnijih objekata moderne arhitekture u gradu Zenici, zahvaljujući podršci gradske uprave Grada Zenice konačno imamo priliku pokrenuti ozbiljnije radove na obnovi i rekonstrukciji zgrade zeničkog teatra, kaže za Zenicablog Hazim Begagić, direktor BNP-a Zenica.

Projekat obnove je podijeljen na nekoliko faza i obuhvata sanaciju fasade, zatim radove na rekonstrukciji hidroizolacije i ravnog krova, postavku novih staklenih površina na prostoru gornjeg foajea kao i unutrašnji moleraj i sitniji radovi. Time će se stvoriti preduvjeti i za uređenje i prenamjenu gornjeg foajea u profesionalni galerijski prostor koji nedostaje gradu Zenici i koji može dodatno proširiti ponudu i djelatnost BNP-a Zenica.

-Problem velikih staklenih površina koje su uništene u olujnom nevremenu u januaru ove godine pokušavamo riješiti u konsultaciji sa arhitektonskom strukom i gradskom upravom kao našim osnivačem. Važno nam je značajnije ne narušavati originalni izgled objekta i rješenja nagrađivanih projektanata, istovremeno uvažavajući potrebu za hitnim rješavanjem ovog pitanja u skladu sa finansijskim mogućnostima i uz želju da rješenje bude dugoročno, budući da smo u posljednjih šest godina već dva puta imali slučajeve pucanja ovih ploha velike površine, usljed nevremena i zemljotresa, navodi Begagić.

Realizacije prve projektne faza koja podrazumijeva obnovu fasade i sanaciju oštećenog dijela ravnog krova vrijedi 83.000 KM i u potpunosti ih je osigurala gradska uprava Grada Zenice.

-Pozorište je za sufinansijsku podršku apliciralo kod nekoliko inostranih fondova, a u narednom periodu očekujemo i zajedničke razgovore sa predstavnicima Grada i Kantona kako bismo pristupili narednim fazama obnove i nadamo se uspješno realizirali projekat koji vrijedi oko 300.000 KM, navodi nam direktor BNP-a, dodajući da se nada da će novi izgled fasade BNP imati do 20. marta, odnosno početka naredne manifestacije “Zeničke proljeće”.

Foto: Muhamed Tunović/ljubaznošću BNP-a

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno