Ljudi

FOTO: Sjećanje – četiri godine od smrti profesora Željka Škuljevića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:
Ove sedmice se navršava četiri godine od smrti profesora Željka Škuljevića.  prvog doktora filozofije u historiji Zenice.
-Bio je autentičan, osebujan i, prije svega, sjajan čovjek i filozof. Moj učitelj filozofije, napisao je tim povodom prof. Spahija Kozlić, njegov dugogodišnji saradnik.
Delegacija Udruženja za filozofiju i društveno-humanistička istraživanja “Eidos” prof. dr. Spahija Kozlić i prof. dr. Dževad Drino povodom četiri godine od smrti prof. dr. Željka Škuljevića položila je cvijeće na njegov grob na groblju Prašnice.
Željko Škuljević (Zenica, 28. august 1953. – Zenica, 4. februar 2019.), Bosanskohercegovački filozof, pjesnik i esejist. Sociologiju je diplomirao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, a magistrirao filozofiju znanosti u Zagrebu. Doktorirao je čistu filozofiju u Dubrovniku (1991.) tezom posvećenom filozofiji Branislava Petronijevića (objavljena kao knjiga 1997.). Bio je redovni profesor na Katedri za filozofiju i sociologiju Univerziteta u Zenici.
Profesor Škuljević je prvi doktor filozofije u Zenici. Bio je šef Katedre za filozofiju i sociologiju na Univerzitetu u Zenici, član Društva pisaca BiH, Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 i Hrvatskog filozofskog društva. Osnivač je i urednik zaklade „Hijatus“ i jedan od osnivača Udruženja “Eidos”. Dobitnik je Nagrade Grada Zenice. Objavio veći broj tekstova i studija iz područja historije filozofije, različitih filozofskih disciplina i domaće filozofske baštine, te filozofije književnosti i “poetozofije” u mnogim časopisima u Bosni i Hercegovinih, Srbiji i Hrvatskoj. Objavio je 14 stručnih knjiga i šest poetskih zbirki.


Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno