Biznis

Foto šetnja sajmom ZEPS 2015.

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Direktor kompanije Klas d.d. Rusmir Hrvić danas je na Sajmištu Kamberović polja u Zenici svečano otvorio petodnevni 22.Generalni bh. sajam ZEPS 2015 i 12. Međunarodni sajam metala ZEPS Intermetal na kojem učestvuje preko 500 izalagača iz više od 25 zemalja koji će imati priliku prezentirati svoje proizvode na preko deset hiljada kvadratnih metara sajamske površine.

U okviru 12. sajma Intermetal bit će 72 izlagača iz deset država.. U 21 godinu dugoj istoriji održavanja ZEPSA ovo je prvi put da je Međunarodni sajam otvorio jedan privrednik, direktor kompanije Klas d.d Sarajevo. Rusmir Hrvić direktor kompanije Klas d.d. Sarajevo, članice AS GROUP, danas je u prisustvu zvanica Federacije BiH, diplomatskog kora i mnogobrojnih privrednika i posjetilaca, svečano otvorio 22. međunarodni Generalni bh. sajam ZEPS 2015. Ovo je prvi put da Generalni bh. sajam ZEPS otvara jedan privrednik.

Ovogodišnji ZEPS , za koji ove godine postoji ogromno interesovanje, održava se na površini većoj od 10.000 m2, uz učešće preko 400 izlagača iz više od 20 zemalja svijeta sa tri kontinenta.

Hrvić je na početku istakao da je obradovan što mu je pripala čast da ove godine otvori ZEPS – najveći sajam u BiH. «Zasluga je ovo ne samo meni, veći i svim uposlenicima, prijateljima i potrošačima proizvoda AS GROUP. Činjenica da ovogodišnji sajam otvara predstavnik privrede odnosno privatnog sektora i proizvodnje govori nam da se nešto počelo mijenjati u našim shvatanjima”, kazao je Hrvić.

“Predugo je privatni sektor bio u drugom planu. Dolazim iz Grupacije koja trenutno objedinjuje devet kompanija u tri divizije: prehrambena, trgovačka i tekstilna. Samo u prehrambenoj diviziji proizvodimo oko 1.000 različitih proizvoda i desetine poznatih brendova. Zapošljavamo oko 3.000 radnika, sa tendencijom rasta broja zaposlenih, kapaciteta i prometa. Uspjeli smo bosanske maline prodati u Japan, sa Zlatnom džezvom smo stigli u Brazil, izvozimo u 27 država, Kinezima smo prodali muška odijela, a naša jufke, baklava, somuni, i drugi proizvodi su na policama Kauflanda, Metroa, Lidla, i Wallmarta u SAD-u” riječi su Hrvića.

On je istakao kako je sada svima jasno da naše svakodnevne probleme neće riješiti zapošljavanje u javnim institucijama, beskonačna zaduženja države ili održavanje na životu već odavno propalih preduzeća. “Sumnjam da bilo koji sektor može samostalno riješiti probleme koji nas danas opterećuju. Svako mora preuzeti dio svoje odgovornosti. Privatni sektor, odnosno preduzeća moraju stvarati novu vrijednost, moraju pozitivno poslovati. Ma kakva bila naša privredna zbilja, privatna preduzeća u njoj moraju prepoznati prilike i mogućnosti, a ne samo probleme. Navikli smo kukati i nalaziti izgovore. Što više izgovora pronađemo, utoliko ćemo naći manje rješenja”.

Nadalje, kazao je Hrvić, preduzeća moraju poštovati zakone države u kojoj posluju. S druge strane država treba efikasno odigrati ulogu regulatora.

Govoreći o reformama, Hrvić je kazao kako treba dati čvrstu podršku provođenju usvojene reformske agende za Bosnu i Hercegovinu, ma koliko reforme ponekad bile teške ili bolne. «Više nego ikada, moramo se prilagoditi globalnim svjetskim kretanjima. Za kompanije i za države postao je imperativ sticanje određene komparativne prednosti. ZEPS je jedna od prilika ili bolje rečeno najbolja prilika u Bosni i Hercegovini da se predstavimo, da se upoznamo i na koncu i da odmjerimo svoja dostignuća u odnosu na neke druge kompanije, regije i zemlje».

«Smatram jako važnim da svi mi podržimo koncept «kupujmo domaće». Kupovinom domaćih proizvoda i korištenjem domaćih usluga imamo veću šansu za uspjeh. Kada kažem svi, smatram i apelujem da «kupujmo domaće» mora postati državna priča, tj. da iza nje mora stati država», istakao je Hrvić.

«Investicije u Bosni i Hercegovini se isplate. Upravo naše investicije, investicije AS Grupacije su se pokazale vrlo uspješnim i isplativim. Stoga bih pozvao i druge domaće, ali i inozemne investitore da ulažu u Bosnu i Hercegovinu, jer ovdje je uspjeh itekako moguć. Uvjeren sam da je sada pravi trenutak za investicije. Upravo je ZEPS kao najveći sajam u BiH pravo mjesto da se svi oni uvjere u potencijale bh. privrede. Zato, investirajmo u BiH – isplati se. I, kupujmo domaće – gradimo BiH”, kazao je na kraju ceremonije otvaranja sajma ZEPS 2015, Rusmir Hrvić direktor kompanije Klas d.d. Sarajevo.

Prisutne goste je pozdravio i premijer Vlade FBiH Fadil Novalić koji je također uputio apel da se što više okrenemo domaćoj privredi i što više kupujemo domaće proizvode. Novalić je podsjetio i na Reformsku agendu koju bi u što većoj mjeri, kako je istakao, trebalo da podrže domaći privrednici. U fokusu ovogodišnjeg Sajma, kako je danas rečeno, biće ekologija, obnovljivi izbori energije i razvoj poljoprivredne proizvodnje s prehrambenom industrijom te metalska industrija.

“Centralni dio ovogodišnjeg sajma u Zenici biće metalski sektor gdje će se predstaviti 72 izlagača iz deset država!, kazao je Safet Haračić, direktor sajma ZEPS Intermetal. Novina u održavanju ZEPS sajmova je ZEPS night gdje će se posjetiocima predstaviti brojni zenički bendovi. Organizatori ovogodišnjeg sajma očekuju rekordnu posjećenost, bilo da je riječ o učesnicima bilo o posjetiocima. Podpredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bruno Bojić pozvao je na višu orijentiranost kupovini domaćih proizvoda kao i podršku privrednika Reformskoj agendi. ZEPS Intermetal specijalizirani je Sajam metala i jedinstven promotivno-poslovni događaj u jugoistočnoj Evropi koji predstavlja jedinstvenu priliku za prezentaciju preduzeća iz ove oblasti. Sajam, po riječima organizatora, ima cilj da obezbjedi na jednom mjestu promociju vlastitih privrednih dostignuća, praćenje međunarodnih trendova i razvoja kao i njihovu promociju na sajmu, inoviranje tehnologije u proizvodnji i preradi metala, berzu mašina i alata koji se koriste prije svega u malom i srednjem biznisu s ciljem zamjene zastarjelog tehnološkog parka i prisan godišnji susret ljudi iz metalnog sektora BiH, međunarodnih partnera, komora, udruženja te državnih organa radi neposredne razmjene informacija i poslovnih ideja.
Svoje učešće na ZEPS Intermetalu po prvi put najavili su predstavnici Unikomerca Mostar, ekskluzivni uvoznik i distributer brendova Stihl, Fiskars i Viking programa za BiH. ZEPS sajmove obiđe u prosjeku između 40 i 70 hiljada posjetilaca pa je iz tog razloga ovaj sajam najposjećenija manifestacija ove vrste u Bosni i Hercegovini i upravo ta izvanredna posjećenost njegova je najprivlačnija karakteristika. Među velikim brojem onih koji sajam obiđu, između 12 i 20 hiljada su poslovni ljudi, što po svim ocjenama obezbijedi dobre poslovne rezultate učesnika. Od stručnih manifestacija, što je već postalo tradicionalno, bit će održan Forum metalne industrije BiH sa koga će poslovna i naučna zajednica uputiti svoje poruke izvršnim i zakonodavnim organima za poboljšanje ambijenta u kome privređuje ova vodeća industrijska grana.

 

Više na

Posted by Zenicablog on 6. oktobar 2015



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno