Zenica

FOTO: Šest decenija od izgradnje hotela Metalurg, najreprezentativnijeg objekta u gradu- Imao je jednu od najljepših bašta u bivšoj Jugoslaviji

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Hotel Metalurg otvoren je 12. aprila 1962. godine na dan koji se slavi kao Dan oslobođenja Zenice u Drugom svjetskom ratu. U to doba, prije 60 godina, bio je to najreprezentativniji objekat u gradu. Autor projekta je Juraj Neidhart, a izgradnja hotela počela je 1960. godine. Raspolagao je sa 94 sobe i četiri apartmana, odnosno 166 ležaja. Imao je više salona, restoran, aperitiv-bar, kafanu, ljetnu baštu sa 1.000 sjedišta, mjenjačnicu, frizerski salon i prodavnicu suvenira. Raspolagao je i parkingom za 100 mjesta.

SVIRKE U BAŠTI

– Punih je šest decenija od otvaranja hotela Metalurg, koji je imao jednu od najljepših i najvećih bašta u bivšoj Jugoslaviji. Kad je izgrađen, 1962. godine, predstavljao je hotel od značaja. Bio je tada hotel B kategorije. Kad smo tražili muziku za baštu hotela, pristajali su svi najpopularniji pjevači i grupe u tadašnjoj državi da nastupaju. Toliko je bio poznat da su svi pristajali doći, prisjetio se Masar Krasnić, nekadašnji direktor Metalurga.

Prije Metalurga u Zenici su bila tri manja hotela: Kasina sa 60, Balkan sa 40 i Korzo sa 25 ležaja

U to doba Zenica je pripadala srezu koji je bio od Doboja do Kupresa, a nije bilo hotela sa većim kapacitetom na tom području.

– Najbolji kadrovi su dovođeni iz cijele Jugoslavije da rade. Po svemu je bio respektabilan, po smještaju, po gastronomskoj ponudi, ali i kompletnoj usluzi. Hotel je priča sam za sebe, kazao je Krasnić, koji je bio jedan od najuspješnijih direktora zeničkog hotela u njegovoj istoriji.

Na početku rata tri mjeseca se nije radilo. A onda je odlučeno da počnu raditi na komercijalnoj osnovi. Tu su bili smješteni učesnici prvih nekoliko izdanja generalnog bh. sajma ZEPS. Koliko je hotel Metalurg bio cijenjen, govori podatak o pjesmi koju je napisala austrijska grupa (alternativna muzika) “Laku noć” i albumu koji se zove “Metalurg”, nakon boravka njihovih članova u ovom zeničkom hotelu.

Masar Krasnić radio je od 1974. godine u hotelu Metalurg do posljednjeg dana. Bio je kontrolor, šef recepcije hotela, upravnik hotela i naposljetku njegov direktor.

GLAVNO SVRATIŠTE

– Nažalost, dosta ljudi koji su ovdje radili od prvog dana hotela nisu više među živima. Ja sam ostao u hotelu do zadnjeg dana. U hotelu je ostvareno više od milion noćenja, bilo je više od deset miliona posjetilaca, bilo u bašti, kafani, salonima ili u spavaonicama. Metalurg je bio za Zenicu i dom kulture i mjesto za vjenčanja, bio je domaćin svima koji su dolazili u grad na neki događaj, istakao je Masar Krasnić.

Metalurg je kasnije privatizovan, a na njegovom mjestu su u novembru 2008. godine otvoreni hotel Dubrovnik i Poslovno-hotelski centar Metalurg City Center. U hotelu Dubrovnik koji ima četiri zvjezdice su 34 smještajne jedinice u vidu jednokrevetnih i dvokrevetnih soba, te dva apartmana.

Autor: Mirza Dajić/oslobođenje.ba



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno