Zenica

FOTO: Seminar i radionice za učenike zeničkih škola o gojaznosti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Seminar i radionice za učenike zeničkih škola o gojaznosti – U cilju obilježavanja Svjetskog dana gojaznosti, Vijeće učenika Richmond Park International Secondary School je u saradnji sa Institutom za zdravlje i sigurnost hrane Zenica organizovalo seminar za srednjoškolce sa područja Grada Zenice.

Seminar se sastojao od uvodnog predavanja na temu gojaznosti i još tri paralelne radionice o uzrocima i prevenciji gojaznosti. Osim učenika škole domaćina, seminaru i radionicama su prisustvovali učenici Zanatske, Ugostiteljske, Mješovite, Medicinske i Industrijske škole, Srednje škole Katoličkog školskog centra „Sveti Pavao“, Prve gimnazije, Ekonomske i Tehničke škole Zenica.  

Cijeli skup je održan u prostorima Međunarodne srednje škole u Zenici. Na temu gojaznosti, sa posebnim akcentom na ishranu srednjoškolaca i adolescenata, predavanje srednjoškolcima je održala nutricionistkinja Maja Trifković iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Ona je ukazala na sve aspekte ishrane, prikupljanja i trošenja kalorija, kao i zabludama koje vladaju u javnosti, čemu najviše doprinose društvene mreže i internet, da je uspješa dijeta – gladovanje, odnosno uskraćivanje određene vrste proizvoda u ishrani. Kako je istakla Trifković, jedini ispravan i dugotrajan način smanjenja tjelesne mase jeste pravilna i ravnomjerna ishrana, kao i povećanje svih vidova fizičke aktivnosti.

Nakon uvodnog predavanja nutricioniste, učesnici su podijeljeni u tri grupe, a svaka grupa je imala po tri predavanja, čime su svi učenici obuhvaćeni svim radionicama. Cilj radionica je bio educiranje mladih, te na taj način preveniranje gojaznosti i promocija zdravog načina života.

Paralelne radionice su se bavile izračunom “Body mass indeksa”, a sa učenicima su radili zvaničnici Službe za školsku higijenu INZ-a, koji su i vršili mjerenja visine, težine, te drugih tjelesnih parametara učenika, koji su potom i dobili preporuke nutricionista. Trener iz Tekvando akademije “Jale” Ismir Horić je učenicima govorio o važnosti bavljenja sportom i fizičkom aktivnosti, dok je na temu lokomotornog sistema učenicima predavanje održao dr. Kenan Kurić iz doma zdravlja Zenica.

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno