Politika

FOTO: SDA obilježila šestu godišnjicu od preseljenja rahmetli Husejina Smajlovića

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Gradski odbor Stranke demokratske akcije obilježio je šestu godišnjicu od preseljenja rahmetli Husejina Smajlovića. Program je počeo jučer posjetom mezaru i učenjem Hatma dove u mjesnoj džamiji u rodnim Obrenovcima, a večeras je u prepunoj sali hotela Zenica održan prigodan program sjećanja.

Husejin Smajlović preselio je 21. maja 2016. godine u 65. godini života. Nesumnjivo će ostati upamćen kao najuspješniji gradonačelnik u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini. Dvanaest godina Zenice pod njegovim liderstvom pamtimo kao period preporoda Zenice, posebno infrastrukturnog, ali i entuzijazma koji se rijetko može vidjeti u drugim sredinama.

Predsjednik SDA Zenica prof.dr. Nezir Pivić rekao je tome svjedoče i brojni realizirani projekti koje je Gradska uprava na čelu s rahmetli Husejinom ostavila u trajni emanet Zenici i Zeničanima.

“Stranka demokratske akcije je ponosna što je u svojim redovima imala takvog čovjeka, a mi koji živimo u Zenici dugujemo mu zahvalnost za sve što je učinio na svim dužnostima koje je obnašao, posebno gradonačelničkoj. Stoga ćemo ga se uvijek s ponosom sjećati i obilježavati ovaj datum”, rekao je prof.dr. Pivić.

Safet Softić, potpredsjednik SDA BiH i predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH, rekao je da se smatrao njegovim prijateljem te da je s ponosom pratio kako je rahmetli Smajlović pretvarao grad u jedan od centara BiH.

“Ne bih ga se samo sjećao po njegovim djelima, nego bih Smajlovića okarakterizirao jednom drugom riječju – ljudskom dobrotom. To je bio čovjek oličenje dobrote, čovjek u koga su se generacije i njegovi savremenici mogli ugledati i koji je urnek kako treba da izgleda jedan evropski musliman, a da je vrlo uspješan. Ja sam rahmetli Husejina poznavao kao takvog čovjeka”, rekao je Softić.

Ikbal Smajlović, stariji sin rahmetli Husejina, zahvalio se prisutnima i zeničkoj SDA na istrajnosti u čuvanju sjećanja na čovjeka koji je “preporodio Zenicu i dokazao da pojedinac sa iskrenim željama, čistih ruku i srca, sa jasnim vizijama, hrabrošću, predanošću i požrtvovanošću, uprkos svim ograničenjima, podmetanjima i saplitanjima, iznutra i izvana, može za širu zajednicu učiniti puno toga dobroga i ne zadovoljiti se ispraznim obećanjima ili još ispraznijim opravdanjima i svaljivanjem krivice na one bivše i one druge”.

“Kako vrijeme odmiče sve jasnije se ukazuje nedostatak njegove lahkoće bivanja, djelovanja i poimanja svijeta oko sebe, što je rađalo i ambijent u kojem je bilo jednako lahko i primamljivo biti i nazivati se Zeničankom i Zeničaninom, ostati i vjerovati u Zenicu i Zenici”, rekao je Ikbal Smajlović.

Husejin Smajlović (1952-2016) završio je medresu i pravni fakultet. Radio je u RMU Zenica, SIZ stanovanja Zenica i IKB banka Zenica, bio je predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona i sekretar Vlade, te prvi predsjednik UO Univerziteta u Zenici. U dva mandata je bio predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zenica, član i predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH te član Ustavne komisije.

Na prvim direktnim izborima za načelnike općina izabran za načelnika Općine Zenica u mandatu 2004-2008. godina. Na izborima 2008. godine reizabran je za načelnika, a taj uspjeh je ponovio i na izborima 2012. godine.

Press SDA ZENICA



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno