Zenica

FOTO: Saradnja IOM i Gradske uprave – sađenje sadnica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Saradnja IOM i Gradske uprave – sađenje sadnica – Priča oko projekta „Djeluj EKOistično“ započela je željom mladih da učine nešto pozitivno u svojoj lokalnoj zajednici. Kreirali su projektnu ideju, te su bili potpuno posvećeni dostizanju krajnjeg cilja. Kako bi promovisali projekat i pokušali uticati na svijest njihovih sugrađana/ki, osmislili su i online kampanju na društvenim mrežama, gdje su objavljivali informacije o trenutnom stanju u prirodi, i jednostavne savjete kako istu očuvati.

Prijatelj projekta i najveći sufinansijer je Gradska uprava grada Zenice, koji su prepoznali kvalitet ideje mladih i svojim finansiranjem poslali bitnu poruku i potaknuli mlade na dalji angažman.

U okviru navedenog projekta, na šetalištu Babine rijeke upriličena je završna aktivnost koja se ogledala u sađenju sadnica jasena, kako bi se završila planirana aleja jasena na jednom od najljepših šetališta u našem gradu. Šetalište je jako frekventno u svim godišnjim dobima, te smo sigurni da će ideja i aktivizam mladih još više uljepšati ovu dionicu.

„Zasaditi bar jedno drvo veoma je važno, jer drveće je veliki proizvođač kisika, što je za Zenicu posebno važno zbog postojanja velikog zagađenja zraka, pa nam je ovom sadnjom bila želja uvećati broj drveća i podržati ekologiju u našem gradu“, izjavila je Elma Karajkić.

Uz pomoć Gradske uprave i Službe za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove  preko 30 mladih ljudi na području grada je uspjelo da zasadi sadnice jasena duž šetališta. Uprkos fizičkom radu, mladi su bili jako sretni i ispunjeni, uvidjevši svojih ruku djelo. Posebno će ih veseliti uspomena na posađeno drvo pri šetnji tom dionicom dugi niz godina koje su ispred njih.

„Ne mogu da vjerujem da nakon svih sastanaka i priprema koje smo imali, konačno ostvarujemo svoj cilj, i sadimo svoje sadnice“, izjavila je članica grupe mladih, Indira Agić.

Zahvaljujemo se ŠPDZDK ispostava Zenica i Albi d.o.o. koji su dali svoj doprinos stručnim savjetima kao i organiziranju materijala i alata za provedbu akcije.

Mladi su se još jednom u Zenici aktivirali u okviru krovnog projekta ”Podrška mladima u lokalnim zajednicama u BiH’ kojeg implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uz finansijsku podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Okupili su se na Dijalogu, gdje su uz podršku i mentorstvo prošli sve procedure, učili o pisanju projektnih prijedloga, sklapali partnerstva u svojoj zajednici, te se na taj način osnažili i dodatno neformalno obrazovali.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno