Zenica

FOTO: Saniran obrušeni dio na južnom bedemu tvrđave u Vranduku

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prije nekoliko dana završena je sanacija obrušenog dijela vanjskog bedema na južnoj strani tvrđave u Vranduku. Dio bedema se obrušio 08.februara 2020.godine i obzirom da je obrušeno kamenje palo na obližnji pomoćni objekat i dvorište, samo pukom srećom nije došlo do povređivanja ili ljudskih žrtava.

Kako je to izgledalo nakon obrušavanja i sada nakon sanacije bedema pogledajte u foto galeriji.

Inače, tvrđava u Vranduku, koja se nalazi desetak kilometara od Zenice, jedan je od najznačajnijih kulturno-historijskih spomenika BiH. Tvrđava Vranduk datira iz 14. stoljeća, kada je podignuta u župi Brod, jednoj od sedam župa srednjovjekovne Bosne. Bila je banski, a zatim i kraljevski grad. Pripada tipu brdskog utvrđenja i sastoji se od citadele sa glavnim tornjem i ostacima zidina. I pored kasnijih prepravki, sačuvala je izvorne oblike koji podsjećaju na rana rješenja evropskih utvrđenja. Unutar njenih zidova pronađeni su brojni arheološki nalazi koji su pohranjeni u Muzeju grada Zenice.

-Slijede radovi na krunama na obodu tvrđave i postavljanju pomoćnih objekata koji će pomoći održavanju zida, saopšteno je iz Muzeja grada Zenice za Zenicainfo.

Radove izvodi tvrtka Arcon In pod strogim nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika FBiH.

Najveći problem u izvođenju radova bili su sigurnosni problemi radnika zbog visokog položaja s kojeg se obrušilo kamenje iz bedema tvrđave.

Radove su finansirali Federalno ministarstvo prostornog uređenja, Grad Zenica i ZDK-.

Tekst E.Imamović/Foto E. Imamović/arhiva ZB



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno