Zenica

FOTO: Saborci, sugrađani i prijatelji spriječili deložaciju Adnana Selimagića i porodice

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Za danas zakazana deložacija Adnana Selimagića i njegove porodice iz stana u Ulici Bulevar Kulina bana 30b nije izvršena. Ona je odložena, a termin nove deložacije naknadno će biti utvrđen.

Brojni stanari ovog ulaza, kao i predstavnici udruženja Porodica šehida i poginulih boraca, te drugi građani okupili su se kako bi spriječili izbacivanje na ulicu porodice koja u tom stanu živi više od 40 godina. Predmetni stan je nakon smrti Adnanovog oca dodjeljen jednoj porodici na korištenje jer je Adnan sa porodicom boravio u Australiji. Nakon povratka u Zenicu podnio je zahtjev za vraćanje stana i Općina je 2007. godine vratila stan porodici Selimagić, a porodici koja je koristila stan do tad naloženo je iseljenje. 13 godina poslije Adnanu i njegovoj porodici naložena je deložacija.

„Nakon te 2007. godine porodica Nermine Salčinović koja je boravila u ovom stanu je pokrenula pravni spor. Čitavo vrijeme rješenja od Općine su bila u moju korist, a kantonalno ministarstvo je ta rješenja potvrđivalo, a oni su se žalili Kantonalnom sudu koji je uporno prihvatao njene žalbe. Na zadnje rješenje iz Općine koje je potvrdilo ministarstvo oni su tužili ministarstvo i slučaj je prebačen u Sarajevo. Moj zahtjev da otkupim stan, federalni ministar je odbio 20.9.2019. i tada počinju svi problemi iz Sarajeva. Ovo je moja očevina, ovo je moj dom i ja ne mogu predati ključ od stana“, kazao je vrlo emotivno Adnan Selimagić, koji je zakazano vrijeme deložacije dočekao u prostorijama Hitne medicinske pomoći.

„Mi smo danas ovdje da podržimo kćerku poginulog pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine koja je druga strana ovog problema. Mi smo prošli sve deložacije u ovom gradu štiteći svoje supruge, a i sama sam prošla dvije, tri deložacije i znam kako je, te smo danas došli dati podršku. Teško je kada se neka jaka snaga nasloni jadnom čovjeku na kosti, ali danas smo vidjeli da su to pošteni ljudi, imaju podršku i stanara i to mi je bila mjera da ćemo mi biti do posljednjeg momenta uz njih. Na žalost, u našoj državi se sve gleda da se riješi na neke druge načine, a pravda za običnog čovjeka, teško je doći do nje“, kazala je Nihada Niseinagić, predsjednica Udruženja Porodica šehida i poginulih boraca Grada Zenica.

Druga strana u ovom postupku ima i drugo viđenje situacije. Tvrde da su 2007. godine nepravedno deložirani i da od tada šest presuda Kantonalnog suda ide u njihovu korist.

„Moja supruga je dobila stan u Crkvicama od škole i zamijenile su škola i Željezara stanove. Mi smo od Željezare dobili ovaj stan, a njima smo dali stan u Crkvicama koja je taj stan dodjelila svom radniku koji je ga je otkupio. Meni je čovjeka žao, ali mi njega ne istjerujemo, prvo ga Željezara istjeruje, jer je moja supruga vlasnik stanarskog prava i ona je morala dati svoj stan u zamjenu za ovaj“, tvrdi Jasmin Salčinović, suprug Nermine Salčinović koja je druga strana u ovoj priči.

Pravni zastupnici porodice Selimagić kažu da Nermina Salčinović ima već nekretninu upisanu na svoje ime koja je puno uslovnija od ovog stana i da nema potrebe za društvenim stanom. Deložacija porodice Selimagić je odložena i naknadno će se odrediti datum nove deložacije.

(Nedžad Glibo, RTVZE, foto: Ekrem Imamović za ZB/RTVZE)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno