Zenica

FOTO REPORTAŽA: Pješačka tura do „RIBNJAKA BAŠĆA“ u Vrandučkoj rijeci

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Protekle subote, 02.10.2021.godine, naš Ekrem Imamović bio je u četvoročlanoj ekipi, koja je napravila jednu pješačku turu od Vranduka do izletišta Bašća u Vrandučkoj rijeci. Cilj im je bio posjetiti novi Ribnjak na Bašći, vlasnika Jasmina Ibrahimagića, koji je otvoren kao proizvodni obrt 29.9.2020.godine.

Temperatura tokom oktobarskih pohoda bitno varira, pa je tako bilo i ovaj put, od prohladnih 10*C na startu, do veoma ugodnih i sunčanih 27*C tokom ture.

Za one koji ne znaju gdje se nalazi vrandučka rijeka i izletište Bašća su objasnili:

Izletište Bašća udaljeno je oko 16 km od Zenice. Ako se dolazi kroz Tetovo, starim putem Zenica – Doboj, onda se skreće desno na podvožnjak na putu za selo Ljubetovo, koji se nalazi oko 200 metara od dva željeznička tunela na pruzi Sarajevo-Doboj u Vranduku. Ako se dolazi putem M-17 iz Zenice, onda se mora skrenuti desno prije tunela u Vranduku na putu M-17 i onda dalje kroz tunel u Novom Vranduku, po izlazu iz tunela odmah lijevo, pa uzvodno oko 200 metara, prelaz preko tzv. Plavog mosta, zatim lijevo i onda oko jedan kilometar i kroz još jedan mali tunel ispod tvrđave i džamije u Vranduku do skretanja na podvožnjak za selo Ljubetovo.

Nakon toga prošli su ispod podvožnjaka na putu za selo Ljubetovo kroz vrandučku rijeku na kojoj je još „živo“ pet Vrandučkih mlinova-vodenica sa neobičnim imenima („Agini mlin“, „Dizdar“, „Dronja“, „Novak“ i „Mališkan“), te dva ljubetovska mlina. U funkciji su, izgleda, još samo tri mlina. Nailaze i na predratni, napušteni bazen za kupanje, koji je lociran na oko pola kilometra od glavne ceste. U blizini napuštenog bazena je i farma koza od porodice Ibrahimagić.

Put kroz vrandučku rijeku je asfaltiran do skretanja desno za Ljubetovo, a ostatak puta do izletišta Bašća, produži se pravo, nešto više od jednog kilometra, je makadamski. A na Bašći, po prelijepom vremenu proveli su nekoliko sati i naravno posjetili Ribnjak Bašća. Na Ribnjaku se nalazi pet novih šadrvana za goste, gdje se može naručiti pečena pastrmka, koja je uvijek svježa.

Kažu da su naišli na dobro gostoprimstvo, čist zrak, prelijepu prirodu, šumu, sve na jednom mjestu. O ukusu ribe pripremljene na njihov, kažu da se svako dođe uvjeriti. Rekoše, dođite sami se uvjerite i podržite ove hairli i vrijedne ljude.

Riba se može i poručiti. A detalje pogledajte na facebook stranici „Ribnjak Bašća, vrandučka rijeka“.

Domaćini „Ribnjaka Bašća“ poručuju:

-Uživajte u svježoj pastrmki, prelijepoj prirodi i čistom zraku. Dobro nam došli!

Prije Bašće, ima napravljeno nekoliko objekata-vikendica, šadrvana, na području zvanom Batarići, a na samoj Bašći, takođe, nekoliko vikendica i nekoliko ih je u izgradnji. Uglavnom, prelijepo mjesto za izlet, koje nije daleko od glavne ceste koja ide kroz Tetovo do Vranduka, još samo da se asfaltira ostatak puta do Bašće i onda bi bilo puno ljepše i lakše za motorizovane izletnike i vikendaše. Saznali smo da će uskoro početi obnova puta za Bašću.

Pogledajte i foto galeriju koju je uradio E.Imamović.

Tekst i foto galerija:

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno