Zenica

FOTO: Reisu-l-ulema prisustvovao obilježavanju 25. godišnjice osnivanja Muftijstva zeničkog

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Reisu-l-ulema prisustvovao obilježavanju 25. godišnjice osnivanja Muftijstva zeničkog – U četvrtak 27. decembra 2018. godine, u Hotelu ”Zenica” u Zenici, svečanim prijemom obilježena je 25. godišnjica osnivanja Muftijstva zeničkog.

Svečanom prijemu prisustvovali su reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović, prvi muftija zenički prof. dr. hfz. Halil Mehtić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, članovi Sabora IZ u BiH sa područja Muftiluka zeničkog, glavni imami i predsjednici medžlisa Islamske zajednice i imami Muftiluka zeničkog.

Domaćin svečanog prijema bio je muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović.

Nakon što je odlomak iz Kur’ana proučio prvi zenički muftija hfz. dr. Halil Mehtić, uslijedila su obraćanja glavnog imama MIZ Zenica mr. Jakub ef. Salkice, muftije zeničkog doc. dr. Ejub ef. Dautovića i reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića.

Glavni imam mr. Jakub ef. Salkica govorio je o životu i djelu Muhameda Seid ef. Serdarevića, obzirom da se u 2018. godini obilježava 100 godina od smrti ovog velikana naše povijesti. U svom obraćanju mr. Jakub ef., između ostaloga, istakao je: ”Muhamed Seid Serdarević opredijelio se za evropsku budućnost bosanskih muslimana, za njihov opstanak u promijenjenim državno-pravnim, političko-pravnim i općim društvenim okolnostima u Bosni i Hercegovini,  odvažno i dalekovidno, u prilikama u kojima to za bosanske muslimane nije bila ni jednostavna ni samorazumljiva stvar”.

Muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović govoreći je o radu i aktivnostima u proteklom periodu, kao i perspektivama Muftijstva u budućnosti, između ostaloga, apostrofirao je: ”Smatram da možemo biti ponosni na rezultate koje smo postigli. Učinili smo da danas Muftiluk zenički bude prepoznatljiv po svojoj duhovnosti i toleranciji, miru i suživotu. U najtežim vremenima za naš narod to smo potvrđivali ostajući dosljedni islamskim načelima i našoj tradiciji. Pokazali smo svijetu da volimo islam, da volimo svoju domovinu i narod i da različitost u Bosni i Hercegovini doživljavamo kao dar Božiji. Pokazali smo da imamo znanja, mudrosti i hrabrosti u poslovima koji su nam povjereni”.

Također, muftija je istakao: ”U radu i afirmaciji Muftijstva zeničkog najveći doprinos i podršku davali su Reisu-l-ulema, Sabor IZ u BiH, Vijeće muftija, Rijaset IZ u BiH i medžlisi Islamske zajednice Muftiluka zeničkog. Zato sam, prije svega, zahvalan reisu-l-ulemi dr. Husein ef. Kavazoviću. Zahvalu izričem i prvom muftiji zeničkom hfz. prof. dr. Halilu Mehtiću, za veliki doprinos u etabliranju Muftijstva i oblikovanju njegove uloge u vjerskom životu zajednice. Naravno, zahvalnost  upućujem  imamima, muallimima, muallimama, glavnim imamima, džematskim odborima, predsjednicima medžlisa i članovima Sabora IZ s područja Muftiluka zeničkog – za nemjerljivi doprinos u opstanku, organiziranju, reaktiviranju, stabiliziranju i širenju islama i islamskih vrijednosti, posebno u vremenu agresije i genocida i postratnog reaktiviranja rada džemata i medžlisa Islamske zajednice”.

Reisu-l-ulema dr. Husein ef. Kavazović u svojoj besjedi naglasio je: ”Godišnjice nam trebaju da nas ohrabre i da nas podsjete na važnost trajanja. Nije nam nepoznato da je velika boljka u našem narodu bila kratkoročnost. Vrlo često nam se čini da izvan okvira Islamske zajednice teško mogu da zažive društveni, kulturni, politički i medijski projekti našeg naroda. Čini se da ljudi imaju sklonost nastupati kao da svijet počinje s njima. A sitni, prolazni ljudski interesi su se znali ispriječiti pred velikim projektima i idejama. Sve se to prevazilazi sviješću za potrebom institucija i spoznajom da one nadilaze sve nas”.

Nakon obraćanja, uslijedila je dodjela nagrada i zahvalnica za doprinos u afirmacji i radu Islamske zajednice: prvom muftiji zeničkom, imamima – jednom iz svakog medžlisa Muftiluka zeničkog, predsjednicima medžlisa i članovima Sabora IZ u BiH u mandatnom periodu 2014-2018. godina, te zaslužnim pojedincima: bivšim glavni imamima medžlisa IZ Zavidovići, Žepče i Maglaj Sulejman ef. Efendiću, Izet ef. Efendiću i Izudin ef. Kruški, g-đi. Mulaimi Omić, koja je 15 godina radila u Muftijstvu zeničkom i Edin ef. Kavazoviću, rukovodiocu Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva.

Najveće priznanje Muftijstva zeničkog ”Plaketa Muftijstva zeničkog”, koje se dodjeljuje svake pete godine osobi koja svojim životom i radom, dosljedno i nesebično doprinosi afirmaciji islama, islamskih vrijednosti i koja čuva ugled i jedinstvo Islamske zajednice, dodijeljeno je reisu-l-ulemi dr. Husein ef. Kavazoviću.

Svečani prijem završen je učenjem dove, koju je proučio prvi muftija zenički prof. dr. hfz. Halil Mehtić, a nakon prijema uslijedio je svečani ručak.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno