Zenica

FOTO: Radovi na rekonstrukciji staklenih fasadnih ploha na zgradi Bosanskog narodnog pozorišta Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Nakon prošlogodišnjih uspješno završenih radova na sanaciji fasade Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, u toku su radovi na rekonstrukciji staklenih fasadnih ploha na prostoru Gornjeg foajea Zeničkog teatra koje su, usljed olujnog nevremena, kompletno uništene u januaru 2016. godine.

Zgrada zeničkog BNP-a ove godine slavi četdesetu godišnjicu od useljenja i ovo su prvi ozbiljniji radovi na sanaciji i rekonstrukciji već dotrajalog objekta. Izvođač radova rekonstrukcije staklenih ploha izabran je tenderskom procedurom, a finansijer ovih javnih radova je Gradska uprava Grada Zenice, u iznosu od oko 80.000 KM. Projekat rekonstrukcije i sanacije provodi se prema projektnoj dokumentaciji koju je sačinilo Javno preduzeće za prostorno planiranje i uređenje grada Zenice, te je ponuđena projektna varijanta koja se realizira najpribližnija prvobitnom projektnom rješenju zgrade Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, svečano otvorene 7. maja 1978. godine. Budući da je objekat BNP Zenica jedno od najznačajnijih djela moderne arhitekture u gradu Zenici i BiH, realizacija cijelog projekta provodi se u saradnji sa Asocijacijom arhitekata u BiH koja provodi konsultacije sa akademikom Zlatkom Ugljenom, jednim od dvojice arhitekata koji su projektovali zgradu BNP-a i za taj projekat dobili prestižna priznanja. Završetak radova je planiran do kraja mjeseca jula ove godine. Nakon radova na sanaciji fasade i rekonstrukciji staklenih ploha, zgrada Zeničkog pozorišta urgentno treba ući i u projekat sanacije hidroizolacije ravnog krova koji je dotrajao i koji već godinama prokišnjava prijeteći ozbiljnim urušavanjem.

Zgrada Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, useljena 1978. godine, tada je bila najveća pozorišna zgrada na prostoru zajedničke države, te je zbog svog ukupnog izgleda, projektnih rješenja i funkcionalnosti predstavljala najbolje i višestruko nagrađeno arhitektonsko rješenje u Jugoslaviji. I danas ova zgrada predstavlja jednu od najkapitalnijih investicija u kulturnu infrastrukturu BiH. Kako su ovo prvi značajniji radovi na rekonstrukciji i sanaciji objekta, iz BNP Zenica izražavaju zahvalnost što je Grad kao osnivač Pozorišta prepoznao značaj i nužnost finansiranja ovih radova uz nada da će zajednica nastaviti sa ulaganjima u ovaj značajni javni objekat kako bi Bosansko narodno pozorište Zenica nastavilo ostvarivati programske i poslovne rezultate i zadržati status jedne od najuspješnijih i najprepoznatljivijih umjetničkih organizacija u Bosni i Hercegovini i šire.Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno