Zenica

FOTO: Radnici Zenicatransa godinu bez plaće, čekaju naknadu koju im je obećao gradonačelnik

FOTO: Radnici Zenicatransa godinu bez plaće, čekaju naknadu koju im je obećao gradonačelnik – Gradska komisija danas je obišla Autobusku stanicu Zenica kako bi se uvjerila u stvarno stanje prije zvaničnog preuzimanja, što će im radnici Zenicatransa omogućiti kada budu ispunjena data obećanja gradonačelnika Fuada Kasumovića, piše klix.ba.

Stečajni upravnik tog preduzeća Samir Sunulahpašić je kazao da je 31. decembra održan sastanak s gradonačelnikom Fuadom Kasumovićem, na kojem su dogovorene aktivnosti kako bi stanica nesmetano počela raditi.

“Obećana mi je pomoć kao naknada za nezaposlenost, a ona iznosi 40 posto od prosječne plaće u FBiH isplaćene u zposljednja tri mjeseca i oni mogu ostvariti pravo na to od 3 do 24 mjeseca, ovisno o radnom stažu. Ovih dan-dva će i to biti riješeno, a ja u roku od 60 dana trebam ljude poslati na Zavod za zapošljavanje”, kazao je Sunulahpašić.

Gradska komisija obišla je perone i upravne kancelarije zgrade kako bi se uvjerila u aktuelno stanje, a predstavnik sindikata radnika Zenicatransa Hazrudin Bilić je demantovao navode pojedinih medija, pa i detalje saopćenja na stranici Grada Zenice da je autobuska stanica u lošem stanju.

“Gradska komisija će obići stanicu i ja mogu reći da je ona u identičnom stanju kao i 31. decembra 2019. godine. Ništa nismo radili, nigdje nismo ulazili, pa ni u kancelarije, čuvali smo hol i perone. Mi nećemo praviti problem nikome. Ali autobusi su vlasništvo Zenicatransa i mi nećemo dozvoliti trećim osobama da ih izmjeste sve dok gradonačelnik ne uplati doprinose. Kada nam naš stečajni upravnik kaže da su doprinosi uplaćeni, mi ćemo pomjeriti autobuse”, kazao je Bilić te dodao:

“Skrećem pažnju i ‘Prevozu putnika’ Zavidovići da ne ide na silu, da ne izuzima autobuse. Mislim da smo konkretni i pošteni. Gradonačelnik je to obećao i nikakav drugi problem u vezi s tim nemamo.”

JKP Zenicatrans je u stečaju, a vrijednost imovine kojom raspolaže nakon prodaje bit će dostatna za radnike s obzirom na to da padaju u viši isplatni red. Radnicima su dužni plaće za 2020. godinu te doprinose za pet mjeseci 2019. godine i cijelu 2020.

Autor: E.Mehić/klix.ba

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem

PRETPLATITE SE NA BOSNIA VIDEO YOUTUBE KANAL KLIKOM NA: