Info

FOTO: Radnici Željezare pred zgradom Vlade FBiH: Zahtjeve ponavljamo mjesecima, dosta je obećanja

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Radnici Željezare pred zgradom Vlade FBiH: Zahtjeve ponavljamo mjesecima, dosta je obećanja – Radnici Željezare Zenica danas su se okupili ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine gdje očekuju sastanak s ministrom energije, rudarstva i industrije FBiH Nerminom Džindićem, a vezano za ispunjenje zahtjeva koje već nekoliko mjeseci ponavljaju svojim vlasnicima.

Nekoliko stotina radnika u tri autobusa jutros je krenulo iz Zenice prema Sarajevu, a već više od sat vremena čekaju ispred zgrade Vlade FBiH da ih neko pozove na sastanak na kojem bi raspravljali o njihovih pet zahtjeva.

U razgovoru za Klix.ba predsjednik Sindikata radnika Željezare Zenica Esad Skomorac je izjavio da već nekoliko mjeseci ponavljaju svoje zahtjeve, da su dobivali samo obećanja i da ih niko ne gleda.

“Ministar Džindić je obećao da će nas primiti, a ovdje smo već sat vremena i još nas ne zove. Mi tražimo uvezivanje radnog staža, da nam Vlada FBiH vrati milione koje nam duguje, reviziju privatizacije, skidanje hipoteke s objekata Željezare, deblokadu računa da možemo poslovati, smjenu uprave i nadzornog odbora te obnovu ugovora s ArcelorMittalom vezano za skelu, ishranu i druge radne jedinice koje možemo raditi”, izjavio je Skomorac.

Odluka o protestima donesena je nakon što Vlada FBiH, mada je bilo dogovoreno, na posljednjoj sjednici nije razmatrala prijedloge za rješavanje stanja u ovom preduzeću i zbrinjavanje blizu 350 radnika.

Željezari su već neko vrijeme blokirani svi računi i isključena struja, zbog čega su van funkcije ključne proizvodne cjeline, a oni su na neodređeno vrijeme upućeni na čekanje posla.klix.ba

Radnici Željezare Zenica će pred zgradom Vlade FBiH ostati dok ne održe sastanak s ministrom Džindićem. Uoči samog POLASKA IZ ZENICE razgovarali smo sa njima – vidjeti NA OVOM LINKU

U POSLIJEPODNEVNIM SATIMA POSTIGNUT DOGOVOR U SARAJEVU – OVDJE POGLEDAJTE DETALJE



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno