Zenica

FOTO: PS Crkvice sa osnovcima i srednjoškolcima realizira akciju “Bezbjednost pješaka i vozača u saobraćaju”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Policijska stanica Crkvice pri Policijskoj upravi Zenica 1, u saradnji sa zeničkim osnovcima i učenicima Srednje mješovite škole “Mladost” u Zenici danas u naselju Bilmišće su nastavili realizaciju akcije ”Bezbjednost pješaka i vozača u saobraćaju“.

-Podjelom promotivnog materijala i neposrednim razgovorom danas educiramo i upozoravamo vozače i pješake da poštuju saobraćajna pravila. Uz edukaciju učesnika u saobraćaju o zakonom definisanim obavezama, te razvojem njihove svijesti o mogućim opasnostima u saobraćaju, krajnji cilj nam je smanjiti stopu saobraćajnih nezgoda i težine posljedica, te ih efikasno suzbiti, a time i povećati sigurnost učesnika u saobraćaju uopšte”, ističe Amela Delibašić, policijska službenica PS Crkvice, zadužena za realizaciju projekta “Rad policije u zajednici”, u okviru kojeg se i realizuje današnja akcija bezbjednosti u saobraćaju.

Lokacija ove akcije kod Drvenog mosta u naselju Bilimišće nije slučajno odabrana, jer kako kažu policijski službenici upravo na tom mjestu u posljednja dva mjeseca zabilježeno je nekoliko saobraćajnih nezgoda, kada su povrijeđeni i vozači i pješaci, a među njima učenici obližnje srednje škole.

Saobraćaj, kao egzistencijalna ljudska potreba je prije svega, društvena djelatnost bez koje nema normalnog funkcionisanja društva. Razvojem i unapređenjem saobraćaja (savremeni putevi i vozila), dolazi i do sve češćih pojava koje se manifestuju kao negativne posljedice saobraćaja i umanjuju sve prednosti saobraćaja kao djelatnosti bez koje nema funkcionisanja društva. Usljed štetnih posljedica saobraćaja (saobraćajne nezgode sa svojim posljedicama), saobraćaj vremenom postaje aktuelni problem društva.

Svako novo saznanje, u saobraćajnom sistemu, otvara i nove mogućnosti zaštite bezbjednosti. Djelovanje saobraćajne policije i mjesto koje zauzima u organizaciji bezbjednosti saobraćaja, zahtjeva njeno praćenje i odgovarajuće reagovanje na bezbjednosne izazove i unapređivanje sopstvene prakse rada. Krajnji očekivani efekti rada policije su smanjenje stope saobraćajnih nezgoda i težine posljedica, minimiziranje vremenskih gubitaka u saobraćajnim tokovima, efikasno suzbijanje, otkrivanje i dokumentovanje saobraćajnih prekršaja i krivičnih djela protiv bezbjednosti javnog saobraćaja.

Veliki je značaj saradnje policije i lokalne zajednice u planiranju i realizaciji preventivnih aktivnosti na otklanjanju uzroka stradanja mladih vozača u saobraćaju. Kao neposredni uzrok identifikovano je ponašanje u saobraćaju, odnosno nivo saobraćajne kulture. Upravo zbog relativno niskog nivoa saobraćajne kulture PS Crkvice pod nadzorom i aktivnostima RPZ policijske službenice Delibašić Amele i njenog kolege Dujmović Marina dana 06.05.2022. godine od 11,00 do 13,00 sati sprovedena je kampanja pod nazivom ”Bezbjednost pješaka i vozača u saobraćaju“, s ciljem edukacije pješaka i vozača kao najbrojnije skupine učesnika u saobraćaju.

U posljednjih dva mjeseca je na raskrsnici na Drvenom mostu u naselju Bilimišće (ulice Prve zeničke brigade-Bilmište-Goraždanska) je bilo nekoliko saobraćajnih nezgoda, gdje su povrijeđeni i vozači i pješaci. Zbog blizine škole i relativno učestalih saobraćajnih nezgoda i prekršaja odabrana je ova lokacja, na kojoj će se vršiti edukacija pješaka i vozača.

CILJEVI I ZADACI POMENUTI AKTIVNOSTI SU BILI

• Povećanje razvoja svijesti pješaka o mogućim opasnostima u saobraćaju,
• Edukacija pješaka o zakonom definisanih obaveza pješaka,
• Povećanje razvoja svijesti vozača o mogućim opasnostima u saobraćaju,
• Edukacija vozača o zakonom definisanih obaveza vozača prema pješacima,
• Povećanje sigurnosti učesnika u saobraćaju, uopšte.

Tokom aktivnosti u ulici Prve Zeničke Brigade, skretanje za Bilimišće održana je kratka edukacija pješaka i vozača. Policijski službenici PS Crkvice Amela Delibašić i Dujmović Marin, sa dva učenika osnovnih škola obučenim u policijske školske uniforme zaustavljali su vozila i pješake, obavljali kratke razgovore sa istim, te tom prilikom djelili promotivne letke na kojima su detaljno objašnjene obaveze pješaka i vozača u saobraćaju. Posebna pažnja data je mlađim pješacima i vozačima koji baš ponekad i ne mare za saobraćajne propise. Podjeljeno je oko 200 primjeraka letaka (100 za vozaće i 100 za pješake) na kojima su osnovne informacije o bezbjednosti učesnika u saobraćaju. Na lecima se nalaze osnovne obaveze pješaka i vozača kao učesnika u saobraćaju.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno