Info

FOTO: Prvomajski protesti Sindikata trgovine BiH – Kada smo mi na redu?

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Sindikat trgovine Bosne i Hercegovine (STBIH) povodom Međunarodnog dana rada organizirao je Prvomajski protestni uranak ispred zgrade Parlamentarne skupštine BiH pod nazivom „Kada smo mi na redu?“, a zatim i protestnu šetnju do Parlamenta Federacije BiH.

STBIH je ukazao na loš položaj radnika u realnom sektoru, ali i na činjenicu da su radnici frustrirani dugotrajnim procesom formiranja vlasti i postizbornim trakavicama, dok se inflacija i loša ekonomska situacija prelamaju preko leđa građana.

Trgovci su simbolično ostavili svoja pismo i državnim i federalnim zastupnicima sa svojim zahtjevima. STBIH traži hitno usvajanje Izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini kojima bi bio reguliran rad nedjeljom i praznicima, kao i izmjene zakona o minimalnoj plaći, porezima i doprinosima. I danas su ponovili svoj zahtjev na pravo slobodnog sindikalnog organizovanja.

„Simbolično ostavljamo naše zahtjeve ispred vrata i očekujemo da nas zovnu da bi ih rješavali”, poručila je predsjednica STBIH Mersiha Beširović, dodavši kako se nada da će novi saziv Vlade FBiH zasukati rukave i početi raditi i na pitanjima prava i boljeg statusa svih radnika.

Beširović je istakla kako su sada na potezu političari.

„Vidjeli smo da su danas tržni centri i trgovačke radnje u Sarajevu zatvoreni. Nažalost, ne postoji zakonsko rješenje da to bude tako, ali je to rezultat borbe STBiH, kupaca, ali i medija. Koristim ovu priliku da se zahvalim. Danas smo ovdje da obilježimo Prvi maj, da ne dozvolimo da i ovog Prvog maja na ulicama ne bude radnika i sindikata. Voljeli bismo da nas je više, ali naša borba se nastavlja”, kazala je Beširović, naglasivši da su na današnjem protestu bili članovi STBIH iz cijele zemlje.

„Danas u trgovinama radi više od 152.000 radnika. Nažalost, samo njih 13.000 je u Sindikatu jer ne smiju biti članovi“, kazala je Beširović.

Istakla je da radnici pitaju vlasti na svim nivoima kada je vrijeme da se počne govoriti o radničkim pravima i radničkim primanjima.

„Nadam se da će predstavnici vlasti na svim nivoima konačno sjesti sa radnicima i početi rješavati suštinska pitanja“, kazala je Beširović.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno