Kultura

FOTO: Prvi Rock Ballet Koncert pod nazivom „Srce iznad vremena“ skinuo paučinu sa stare “Papirne”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dana 19.06.2023. godine je na prostoru nekadašnjeg rukometnog stadiona “Papirna” u Zenici, održan “Prvi Rock Ballet concert” u organizaciji baletne škole ARS Centar iz Zenice,.

Autor cjelokupnog projekta je  Samira Spahić, dipl. aritekt i urbanista ali i predsjednica ARS Centra u Zenici.

Prema riječima gđe. Spahić, ovo je bio dosta kompleksan projekat, ali prema reakcijama svih građana Grada Zenice, kao da su upravo građani jedva čekali da se desi nešto ovako, nešto novo i drugačije, a ipak vezano za neki prošli period kojeg se mnogi sjećaju.

ARS Centar djeluje i radi u Zenici još od 2012. godine i ima već dovoljno zreo mladi baletni ansambl s kojim se mogu raditi ozbiljniji projekti i teme. ARS Centar njeguje umjetnički izraz i tim slijedom ukazuje na teme koje se crpe iz rada s djecom i omladinom, ali i iz bliskog okruženja, društva u cjelini. Kroz naš edukacijski program radili smo s mladima na zabavne teme, dječije predstave, ali i ozbiljne projekte kao što su ratne teme. S nama je već dvije godine profesor baleta i plesnih umjetnosti, koreograf Kevin G. Dirckson bez kojeg ne bi mogao biti realiziran ovaj projekat, ali i drugi sjajni projekti. Mislim da smo prilično dobar tim koji se jako dobro razumije i da se ne bojimo izazovima koje nose određeni projekti.

Napominjemo da smo prošlu godinu uradili jedan od najznačajnijih i tematskih najtežih tema, a to je stradanja djece u ratu i šteta što nije primijećena na način da bude gledana kao obavezni školski čas u svim školama.

Ovaj put smo ušli u temu našega okruženja i utjecaja na kulturološko šire posmatranje.

Prostor (zeničanima poznat naziv) Papirne, tačnije rukometni stadion uokviren je spomenicima, spomenik palim borcima i kompleks objekata “Papirna” proglašen kao Nacionalni spomenik koji je pod zaštitom države. I da, tu smo gdje jesmo! Na sve se spustila paučina.

Zaboravili smo kulturološko- historijske vrijednosti!

Odlučili smo se da ukažemo na ovaj problem koji je generalno problem u svim našim gradovima.

Sami smo se odlučili animirati građane da očistimo prostor koji je u potpunosti zanemaren i zapušten. Prostor nekadašnjeg rukometnog stadiona Papirna mnogi građani pamte samo po lijepim događajima i stalnim boravkom djece i omladine. Najpoznatije rukometne utakmice, košarka, gimnastika, zimsko klizalište, prvi koncerti rock, pop i drugih izvođača. Dio grada koji kada samo spomenete “Papirna”, znalo se da se nešto događa, dobra tekma ili svirka.

I uradili smo to sve za nepunih mjesec dana. Napravili smo pravu malu omladinsku akciju. Odziv je bio fantastičan. Samo pojašnjenje da želimo nešto uraditi na Papirnoj nam je otvaralo sva vrata.

Očisili smo stadion, napravili baletnu predstavu, povezali je s rock tematikom i rezultati su takvi da ljudi traže ponovo reprizu i nastavak ove priče.

Balet kao čisto evropska umjetnost simbolično predstavlja pravac kojem, figurativno, trebamo ići u kulturnom smjeru ali i poštovati tradicionalne vrijednosti. Rock u Zenici je jednostavno identifikaciona karta građana iz jednog perioda, kao i Čelik i to se mora poštovati i njegovati. Rock kod građana Zenice još uvijek teče u venama.

Sretni smo i zadovoljni na razumjevanju građana jer se ovaj projekat rađen za njih i za našu omladinu. Omladina je shvatila i pokazala uspješnom akcijom čišćenja prostora, a da li će to prepoznati nadležne institucije, mislim da hoće ukoliko i sami ukažemo na to šta u stvari hoćemo. Mi smo pokazali šta se može kad se ruke slože, mnogo toga, sigurno.

Velika zahvalnost ide svim prijateljima projekta koji su učestvovali da uspijemo očistiti cijeli prostor stadiona Papirne, kao i prijateljima koji su pomogli u realizaciji samog projekta i sponzorima bez čije pomoći teško da bi mogli zaokružiti uspješnu realizaciju:

– Alba Zenica doo

– Ravnatelj Vlatko Rosić i učenici KŠC „Sv. Pavao“ Zenica

– Škola rukometnog kluba Čelik Junior Zenica

– Savez izviđača grada Zenica

– Brand by Petrović iz Zenice

– Bosansko narodno pozorište Zenica

– Rotary Club Zenica

– Condor MC

– Dino Džihić, pjevač i solista na gitari

– Band Gruveri

– Club 072

– AG Sims doo – zlatni sponzor

– Nacional Zenica doo

– Predjedavajući Skupštine Ze-do Kantona, Goran Bulajić

– Ze-do Kanton

– Zenko doo

– Stomatološka ordinacija dr. Kaknjo



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno