Zenica

FOTO: Prošlo je 29 godina od granatiranja Zenice, za ubistvo 15 ljudi niko nije odgovarao

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Prije 29 godina s položaja HVO-a u centar Zenice ispaljeno je nekoliko granata, a u ovom zračnom napadu poginulo je 15 civila kojima je danas nekolicina građana odala počast.

Na današnji dan 1993. godine oko 12 sati u centar Zenice palo je nekoliko granata, i to s položaja HVO-a pozicioniranom u Putičevu, 16 kilometara zapadno od Zenice. U gradskoj špici sasvim mirnog aprilskog dana poginulo je 15 osoba, a više njih je ranjeno.

Geografska zona koja je bila granatirana ni u kojem smislu nije bila legitimni vojni cilj, a za smrt 15 Zeničana od kojih je najmlađi bio 14-godišnji Nehrudin Trako, a najstariji Alija Hodžić i Fikret Mandžukić koji su ubijeni kada su imali 65 godina.

“Pamtim kao da je bilo juče. Sjedio cijelo jutro sa svojim prijateljem Čedomirom Aranđelovićem i kasnije nam se pridružila njegova mati Zlata kod Beogradske. Prodavali oni cigare, njegove stripove i ručno pravljene čokolade da bi sastavili kraj sa krajem. Tata došao po mene jer me mati zvala kući. Nisam htio ići jer sam htio ostati tu ali su me Čedo i tata nagovorili da idem da se mama ne bi ljutila. Tata je ostao sa njima još na kratko a onda i on otišao. Danas je Zenica zaboravila na ovo dvoje ljudi. Na tinejdžera koji nije ni srednju završio niti na njegovu majku. Grobovi su izgubili sav oblik a kad smo moja porodica i ja htjeli da obnovimo tražili su nam da platimo zaostalo dugovanja za grobna mjesta. Vama dvoma želim da život tamo negdje nije prekinut kao ovdje i da je puno bolji nego što je bio”, svjedočenje je jednog Zeničanina na današnji dan.

Tačan broj granata koji je tada pao u centar Zenice nije poznat, a optuženi general HVO-a Tihorim Blaškić pred haškim sudom je oslobođen optužbi po tačkama kojima se teretio vezano za granatiranje Zenice.

S obzirom da se u granatiranju spominjala i Vojska Republike Srpske koja je bila na lokaciji Vlašića, sudsko vijeće nije moglo riješiti pitanje identiteta snaga koje su učestvovale u granatiranju Zenice, budući da tužilac nije pokazao, van svake razumne sumnje, da su snage HVO-a i drugi elementi podređeni optuženome izvršili granatiranje čime je Blaškić oslobođen optužbi za granatiranje Zenice 19. aprila 1993. godine.

Danas su predstavnici političkih stranaka i boračkih udruženja te predstavnici Grada Zenica na spomen-obilježju ubijenim Zeničanima položili cvijeće i odali počast.

Autor: E.Mehić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno