Kultura

FOTO: Promocija romana “Tanka punta” Jasmina Agića u Gradskoj biblioteci Zenica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Roman „Tanka punta“, autora Zeničanina Jasmina Agića promovisan je sinoć u Gradskoj biblioteci Zenica.

Knjiga kroz ratno i poratno vrijeme prati priču glavnog junaka, čovjeka koji intezivno proživljava to poslijeratno vrijeme, ali nikako ne može da uspostavi normalan život.

– Prikazuje se Zenica u ratu i poslije rata i faktički Zenica je glavna tema knjige, jer se glavni junak nakon svih dilema, nakon svih životnih dvojbi i izazova na kraju vraća i shvata da jedino mjesto gdje on može da živi i jedino mjesto gdje njegov život ima puni smisao je zapravo Zenica i tako se knjiga i zaključuje, kazao je autor.

Lik kojeg prati roman je demobilisani borac Armije Republike Bosne i Hercegovine.

– Prirodno je bilo da radnju smjestim tamo gdje najbolje poznajem ljude, najbolje poznajem njihovu psihologiju, poznajem sve ono što su proživljavali, ratne traume, siromaštvo, bijedu, marginalizaciju, sve ono što nas svakodnevno okružuje, dodaje Agić.

Sudbina glavnog protagonista Ajeta obilježena je zbivanjima iz rata u tolikoj mjeri da zbog jednog „misterioznog“ događaja, kojega cijeli život nesvjesno potiskuje iz svoga pamćenja, ne uspijeva usmjeriti život u normalnom smjeru.

Jasmin Agić rođen je u Zenici 1982. godine. Diplomirao je i magistrirao na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Autor je pet knjiga umjetničkih proza: „Gospođica Biljana Tepalj i druge priče“, „Bahka“, „Petko godišnje doba“, „Povučen život“, „Čudo u ulici Omera Maslića“, drame za čitanje i izvođenje „Terezinski sužanj“, knjige eseja „Historija odbačenih“ i knjige književnoteorijskih radova „Književa teorija i praksa – književne i filmske kritike“. Živi i radi na relaciji Zenica – Sarajevo.

Fotosi: FB autora



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno