Zenica

FOTO: Privredna komora ZDK “Prijava, obračun i uplata doprinosa za osiguranje učenika na praktičnoj nastavi za slučajeve invalidnosti i smrti usljed povrede na radu i profesionalne bolesti”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Dana 30.08.2022.godine u Privrednoj komori ZDK održan je info dan na temu: Prijava, obračun i uplata doprinosa za osiguranje učenika na praktičnoj nastavi za slučajeve invalidnosti i smrti usljed povrede na radu i profesionalne bolesti u okviru projekta „Unapređenje zakonodavnog okvira za integrisanje dualno organizovanog stručnog obrazovanja na području Zeničko-dobojskog kantona“ kojeg implementira Privredna komora ZDK u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK i ostalim akterima, uz finansijsku podršku njemačkog GIZ-a.

Sastanku su prisustvovali direktori i uposlenici srednjih stručnih škola sa područja ZDK, predstavnici privatnog sektora sa područja ZDK, predstavnici Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, predstavnici GIZ-a i predstavnici Privredne komore ZDK.

Ukazalo se na problem i posljedice neprijavljivanja učenika na osiguranje za slučajeve invalidnosti i smrti usljed povrede na radu i profesionalne bolesti tokom praktične nastave u FBiH, u skladu sa propisima iz oblasti PIO-a. Prisutni su upoznati sa pravnim okvirom za prijavu učenika na PIO, pravima učenika na invalidsku penziju i druge novčane naknade za slučaj nastupanja invalidnosti ili smrti tokom praktične nastave, načinom prijave učenika na osiguranje u nadležnoj poreskoj ispostavi, te prekršajnom odgovornošću škola za slučaj neispunjavanja zakonskih obaveza, kao i sa aktivnostima i inicijativama Međusektorske radne grupe u vezi sa ovom temom.

„Današnji info dan je samo jedna u nizu planiranih aktivnosti koje Privredna komora Zeničko-dobojskog kantona ima namjeru implementirati s ciljem unapređenja stručnog obrazovanja, kako u Zeničko-dobojskom kantonu tako i u FBiH.

Sve informacije koje su danas predstavljene učesnicima dijelom su Vodiča za prijavu, obračun i uplatu doprinosa za osiguranje učenika na praktičnoj nastavi za slučajeve invalidnosti i smrti usljed povrede na radu i profesionalne bolesti koji je je nastao kao rezultat saradnje Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Privredne komore ZDK, Porezne uprave FBiH i njemačkog GIZ-a u sklopu projekta „Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini“ finansiranog od Ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj  Savezne Republike Njemačke (Bundesministerium für wirtschaftliche Zusammenarbeit  – BMZ) i Švicarske agencije za razvoj i saradnju (Swiss Agency for Development and Cooperation – SDC). Izuzetno nas raduje što će u budućnosti predstavnici škola, obrazovnih vlasti, ali i privatnog sektora u cijeloj FBiH imati priliku da se upoznaju sa ovim informacijama, te se nadamo da će školama u FBiH ovaj dokument ponuditi korisne smjernice na putu ka ispunjavanju zakonskih obaveza“, rekla je Diana Babić, predsjednica Privredne komore ZDK.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno