Posuđeno

FOTO: Prijateljstvo koje pobjeđuje sve barijere

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Prijateljstvo koje pobjeđuje sve barijere – Prijateljstvo koje vlada među izviđačima iz Prijedora i Zenice može biti primjer svima u Bosni i Hercegovini kako se trebaju ponašati. Sve je počelo 2012. godine sa zajedničkim projektom “Simply Scouting” kojeg je finansirala Ambasada SAD-a u našoj zemlji s ciljem saradnje i zbližavanja drugih i drugačijih mladih ljudi iz dva entiteta, a došlo je do toga da nekoliko stotina stanovnika ovih gradova više ne može zamisliti ljetovanja i zimovanja bez svojih kolega.

Velika porodica

Za osam godina kroz izviđački kamp prošlo je oko 2.000 učesnika. Urađeno je više od 25.000 volonterskih sati na različitim aktivnostima u Zenici, na Smetovima, na Mrakovici, u Prijedoru i na Boračkom jezeru. Svi su jedna velika porodica. Druže se stalno. Zajedno su članovi Odreda izviđača “Dr. Mladen Stojanović” Prijedor i Saveza izviđača grada Zenica predstavljali našu državu na svjetskim skautskim smotrama.

Završna aktivnost kojom će biti okončan projekat Jednostavno prijatelji koji je finansijski pomogla Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini je interetnički kamp na Boračkom jezeru, koji je počeo 23, a završava 31. augusta.

– Naš je cilj da pomognemo da se BiH razvija u smislu poznavanja, ujedinjenja i prosperiteta. I kada mladi iz cijele BiH i iz cijelog regiona imaju priliku da budu zajedno, oni onda stvaraju trajne veze, kazala je Holly Zardus, ataše za kulturu i obrazovanje Ambasade SAD-a u našoj zemlji.

Ona je dodala da su ponosni sponzori okupljanja koje tradicionalno realizuju izviđači iz Zenice i Prijedora, te se nada da će i drugi slijediti njihov primjer.

Edin Šarić, predsjednik SIGZ-a, rekao je da je ovo međunarodni volonterski interetnički kamp koji je ove godine okupio izviđače 12 odreda iz cijelog regiona, da praktično nedostaju samo izviđači iz Sjeverne Makedonije koji su, nažalost, odustali iz nekih svojih razloga, iako su bili kao gosti u prethodnoj izviđačkoj smjeni u kampu na Boračkom jezeru.

– Ovo je najbrojniji interetnički kamp dosad. U kampu imamo 277 izviđača i planinki i 40 gostiju. Sam naziv ovog projekta Jednostavno prijatelji objašnjava da smo za ovo vrijeme postali jednostavno prijatelji, istakao je Šarić.

Prema riječima Ernesta Badenjevića, starješine OI “Dr. Mladen Stojanović” Prijedor, kroz ove aktivnosti za osam godina uključili su više od 10.000 izviđača iz regiona koji su ponašanjem, odnosom razumijevanjem i prijateljstvom koje je stvoreno, pokazali da na ovim prostorima žive normalni ljudi, da je saradnja moguća, da je moguće raditi na sebi, kolektivu i zemlji u kojoj živiš.

Vodilja

Prema riječima Seada Mustafića, člana Štaba SIGZ-a, druženje izviđača iz Prijedora i Zenice može biti vodilja svima u našoj zemlji. On sam je već 35 godina u izviđačima, konstantno je aktivan, a čitava porodica je takođe uključena u rad zeničkih skauta. Objasnio je da je sve što je naučio u životu naučio kroz izviđače i od izviđača, te smatra da je to najbolji put za mlade.

Oslobođenje, MIRZA DAJIĆ/ foto: Muhamed Tunović

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno