Rekreacija

FOTO priča: Zaboravljena planinarska staza Ostrožnica

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO priča: Zaboravljena planinarska staza Ostrožnica –  U danu punom tužnih vijesti, naš saradnik i prijatelj zenicabloga Bernadin Kapo nam donosi priču i foto galeriju koja je odmor za dušu svakog čitaoca.  Željeznićka stanica Jelina, stanica gdje lokalni voz Zenica – Maglaj staje radi ribara, planinara i osoblja koje obavlja dužnost u zgradi stanice. Ovoga jutra samo sam ja izašao iz voza. Planinar koji voli jednu od najljepših i zahtijevnijih staza za planinarski dom na Liscu.

Krečući uz šumski potok Ostrožnice nailazi se na tragove uništenja pitkog izvora koji se nalazi ispod samog Vrandučkog turbeta koji stoji na uzvišenoj stijeni i prkosi vremenu. Ovu planinarsku stazu prati šumski potok koji izvire ispod samog vrha Lisac planine. Potok koji svojim žuborom daje čaroliju vodoskoka koji skaču  preko kamenja,  te malih vodopada koji huče i odlaze u  potok.

Uz samu stazu na drveću i kamenu stoje  nekada davno postavljeni  planinarski znakovi koji svjedoče da je ova staza nekada bila aktuelna. Svojom težinom uspona mnogi planinari su je zapostavili, a i jedan od razloga njene zapostavljenosti je prestanak reda autobuskih linija koji su nekada ovim putem vozili lokalno stanovništvo u obližnja mjesta Vranduka,

Na ovoj stazi je Planinarsko društvo Tajan–Lisac do 2014 gdine organizovalo u znak dolaska proljeća  „Planinarsku čimburijadu“ na kojoj  se okuplaljao veći broj planinara iz cijele BiH. Ova staza je nekada planinarima bila iskušenje i pripreme za odlazak na visoke planine.

Staza kojom se bralo ljekovito bilje, Drijen, po šumi jestive gljive, a u proljeće se posebno dolazilo na branje prve proljetne salate od Srijemoša. A posebna je bila draž viđati plahe šumske srne na proplancima i livadama planine Lisac sa ove strane. Na strminama gdje čovjek ne može doći rastu ogromne Bukve koje svjedoće nekim nepristojnim planinarima koji su ispisivali svoja imena i poruke…

Rijetki su planinari i ljubitelji prirode koji obilaze ovu stazu odmarajući se na Velikom odmoru gdje se nalazi izvor pitke vode koji osvježava svojom hladnoćom svakog prolaznika. Rijetki su i lovci koji su znali loviti divlje svinje na Ostrožnici, koji su se nekada hvalili kapitalnim ulovom.

Zato predažem svim zeničkim planinarima koji vole malo zahtijevniju avanturu da ponovo obiđu ovu stazu i u njoj uživaju do planinarskog doma na Liscu gdje će ih u svakoj prilici doćekati domaćin u domu i u znak dobrodošlice ponuditi im čaj od biljaka ubranih sa livada planine Lisac.

Bernadin Kapo

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno