Posuđeno

Foto: Priča o Stipinom Mercedesu iz Zenice

Stari, ali potpuno obnovljeni Mercedes-Benz 170, pravi je miljenik zadarskih ulica. Iako je konstruiran i izrađen u Stuttgartu davne 1936. godine za potrebe Hitlerovog državnog aparata i vojske uoči nacističkog pohoda na slobodnu Europu, sudbina mu nije bila takva.

Kupio ga je „glajnc novog“ tada imućni Stipe Marković iz Zenice, direktor zeničke željeznice. Doveo ga je iz Njemačke u Zenicu i svakoga se dana vozio njim od kuće do željeznice, a imao je i službenog vozača koji ga je vozio i održavao. Tako je bilo sve do iza rata, a onda je u nepoznatim okolnostima završio kod obitelji Franje Jurića, zaboravljen na njivi iza kuće, gdje je do pola kotača utonuo u blato. Trebalo je biti zaboravljen, da ga zenička zemlja „pojede“, ali opet sudbina nije htjela pa ga je pronašao i otkupio – Stipin unuk, 62-godišnji Zvonko Marković.

– I to za 16 tisuća maraka! Toliko je tražila vozačeva obitelj za Mercedes moje obitelji koji je bio u potpuno neupotrebljivom stanju, zapušten iza kuće. Što ću, izvadio sam novce i kupio ga. Kad sam rekao ženi što sam napravio, ona mi je kazala: „mislila sam da imam normalnog muža, a ne budalu! Pa tko bi dao tolike pare za olupinu?“ Ali ja sam bio uporan da ga otkupim i obnovim. A sada znam zafrkavati ženu: je li, bio sam budala, a sad se voliš hvalisati po splitskoj rivi s njim! – kaže nam Zvonko dok ponosno pozira pored svog ljubimca kod zadarskog Pozdrava Suncu.

Možda bi mu Turistička zajednica trebala platiti da svakoga dana dođe i parkira kod poznate zadarske instalacije, jer prizor staroga ‘merđe’ na rivi zbilja privlači pažnju. Uostalom, Marković to i čini, ne prođe dan da se ne doveze do Pozdrava Suncu gdje se oko Mercedesa za trenutak okupe ljudi i razgledavaju, komentiraju… Rijetko tko ne obrati pažnju na elegentnog starca u najboljim godinama koji je član oldtimer klubova u Bibinjama i Splitu. A tek mu je – 80 godina!

Troši 4,5 litre dizela na stotinu kilometara, može potegnuti do 140 kilometara na sat, ali se najbolje ipak osjeća do stotke, ima 1700 kubičnih centimetara i „samo“ 24 konjske snage, što mu je i sačuvalo originalni motor sve te silne godine. Zvonko ne može odvojiti pogled od njega. Iako ima Mercedesov servis u Bibinjama još od sedamdesetih godina i vlasnik je jednog novog merđe, ovoga staroga ne bi dao za sve pare svijeta.

Pitamo ga koliko vrijedi.
– Ma nema tih novaca! Jedan mi je Nijemac tražio da mu ga prodam. Tražiš mi da ti prodam ženu ili sina, to sam mu rekao. Ne interesira me prodaja. Ovakvi oldtajmeri inače – nemaju cijene. Ako novi Mercedes košta 20 tisuća eura, onda ovaj stoji najmanje 200 tisuća eura, pa nadalje. Jer novoga može kupiti svatko, a ovoga iz 1936. godine nitko. Ja sam njega obnavljao 16 godina. Svaki je njegov dio originalan. Za jednu sam felgu davao 700 maraka i dvije tisuće kilometara prešao po nju i nazad. Gume sam posebno naručivao, motor rastavio do u detalje. Dijan Pero iz Sukošana riješio mi je tapecirung prema skicama originala. Milan Sikirić farbao ga je 8 mjeseci, dio po dio. Skup je to sport. Ni sam ne znam koliko sam uložio u njegovu obnovu. Zapravo ne smijem reći, žena bi me “ubila” – kaže Marković.

Dvojica umirovljenika, Zvonko i njegov Mercedes, vrijeme provode prevozeći – mladence po Zadru, a jednom prigodom sudjelovali su čak i u snimanju filma u Biogradu kad ih je angažirala ekipa njemačkih snimatelja.

– Jedan je par vidio moj Mercedes u servisu i pitali su me da li bi se mogli voziti na vjenčanju u njemu. I tako je počelo. Vozio sam mnoge mladence, vozio sam i nogometaše iz Bayerna u Novalji koji su ga rezervirali 7 mjeseci unaprijed. Moj vam je mercedes romantičan tip. Voli mladence i mladost, turiste, a naročito lijepe žene. Tada posebno zaprede njegov motor iako je do sada prešao… a tko zna. Milijun kilometara! I još će – kaže Zvonko Mercedes Marković.
Jer njegov ‘merđo’ samo što još i – ne progovori! A imao bi što pričati…

MIŠEL KALAJŽIĆ / ZADARSKI.hr
SNIMIO: LUKA GERLANC / CROPIX

Prijatelj Bepi

Dok smo razgovarali s Markovićem, naišao je je još jedan legendarni zadarski serviser automobila, njegov prijatelj Bepi Lukin, vlasnik poznatog Audi servisa Bepi.
– Ovo je legendanrni automobil. I legendarni vlasnik. Poznajem Zvonka već dugo i odličan je čovjek. Zadivljujuće je kako je obnovio i sačuvao svoj Mercedes kaže Bepi, stručnjak i za Porsche motore.
– Mercedes je u stara vremena radio za elitu, a Volkswagen za narod. I jedno i drugo bila su kvalitetna vozila. Svake godine Mercedes nama serviserima šalje poziv za besplatan dolazak i boravak na seminarima na kojima nas upoznaju s novim modelima vozila. Tako se kvaliteta gradi i čuva. Iako se obično misli da bi Mercedes otkupio ovakve stare modele, to nije točno, to njih ne zanima jer oni imaju sačuvane primjerke svih svojih vozila. Ovo je strast kolekcionara kojih ima po čitavom svijetu – kaže Marković.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem