Ostali sportovi

FOTO: Press u AK Zenica – Sve je spremno za deseti jubilarni Međunarodni atletski miting „Zenica 2019“

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Press u AK Zenica – Sve je spremno za deseti jubilarni Međunarodni atletski miting „Zenica 2019“  – U press salonu atletskog stadiona na Kamberovića polju održana je press konferencija, a povod je 10.jubilarni Međunarodni atletski miting „Zenica 2019“.

Domaćini ovog pressa bili su Suad Kaknjo, predsjednik Organizacionog odbora (OO) i potpredsjednik Atletskog saveza BiH, Aziz Kevelj, direktor mitinga, Elvir Krehmić, menadžer mitinga, Nedžad Heco, predsjednik AK Zenica i Mesud Pezer, bacač kugle.

Kako je najavio Nedžad Heco, Zenica će sutra12. juna 2019.godine biti centar atletskih zbivanja u regiji i šire. Prema riječima organizatora, 10. Međunarodni atletski miting „Zenica 2019“  okupit će neka od najznačajnih imena iz atletskog svijeta poput Ivane Španović, Filipa Mihaljevića (4.rezultat ove godine u bacanju kugle), Mesuda Pezera, Amela Tuke i drugih.

Predsjednik OO Kaknjo kaže da su pripreme u završnoj fazi i da su ostali samo neki sitni detalji, koji daju cjelokupnu sliku o cijeloj manifestaciji.

-Svi ciljevi, koji su zacrtani, su ispunjeni i očekuje se najbolji miting do sada, jer to jubilej obavezuje -, ističe Kaknjo. Ulaz na miting je slobodan.

Direktor mitinga Aziz Kevelj izjavio je da će to biti veliki i kvalitetan sportski događaj, na koji će doći veliki broj osvajača svjetskih, evropskih, mediteranskih i olimpijskih medalja.

-Na mitingu “Zenica 2019“ nastupit će ukupno 152 učesnika i to  89 atletičara i 63 atletičarke iz 25 zemalja.

Osim Ivane Španović, tu je i Filip Mihaljević koji je neki dan eksplodirao u Slovenskoj Bistrici s dužinom 21,84 metara. Tu su i naši Mesud Pezer, Hamza Alić, Kemal Mešić, Asmir Kolašinac, zatim Luksemburžanin Bom Mertens i drugi. Bilo bi dobro da se u Zenici obori i neki rekord, pored kojeg bi bilo trajno upisano mjesto rekorda, Zenica  -, ističe Kevelj.

Menadžer mitinga Elvir Krehmić najavio je kako će od 17,00 sati, kada na borilište izlaze bacači kugle, polako podgrijavati atmosfera za trkačke discipline, pa i trku na 800 metara, na kraju, u kojoj će nastupiti Amel Tuka.

-Muškarci će se takmičiti u osam disciplina: 100, 800 i 3.000 metara, zatim vis, dalj, disk, koplje i kugla, a žene u sedam: 100, 400, 1.500 i 100 metara prepone, zatim dalj, kladivo i disk.

Imali smo dosta dilema oko satnice takmičenja, da se to sve uskladi sa direktnim TV prijenosom na BHT, ali mislim da smo uspjeli da napravimo pravi scenario i da će se stalno nešto interesantno dešavati na borilištu.

Naš bacač kugle Mesud Pezer kaže da će sutra pokazati koliko vrijedi.

– Moj cilj je, prvenstveno, da pobijedim sam sebe, te da na svom stadionu ispunim olimpijsku normu od 21,10 metara i sve ću učiniti da napravimo veliki sportski spektakl na Atletskom stadionu Kamberovića polje. Pozivam gledaoce da dođu i da nas podrže u tome -, kazao je Pezer.

Nagradni fond iznosi 9.500 eura, s tim što će najbolji po disciplinama podijeliti 150 za prvo, 100 za drugo i 50 eura za treće mjesto u svakoj disciplini. Sa dodatnih 4.700 eura bit će nagrađeno deset najvrednijih rezultata mitinga po IAAF tablicama, a najvredniji rezultat mitinga dodatno će biti nagrađen s 1.000 eura, drugi s 800… Deseti rezultat po IAAF tablicama, kao zadnji koji će biti nagrađen dodatno, bit će nagrađen s 100 eura.

-Da nismo imali druge troškove, nagradni bi fond bio i veći, ali ni u Evropi nisu otišli daleko sa nagradnim fondom. Kada stignemo da prva nagrada na našem mitingu bude 1.500 eura, mislim da bismo time dosegli i neke evropske nivoe -, rekao je, na kraju, predsjednik Organizacionog odbora  Suad Kaknjo.

Pored oficijelnog takmičarskog djela mitinga, organizatori su ranije najavili i revijalni dio u kojem će učestvovati zenički predškolarci, školarci kao i osobe sa invaliditetom.

Miting će početi u 15,30 sati disciplinom kladivo za žene. Ceremonija svečanog otvaranja manifestacije je u 17 sati. Nakon toga u 17,25 na programu je bacanje kugle, dok je u 18,30 sati trka na 800 metara.

Tekst i foto galerija

E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno