Zenica

FOTO: Preporodovi “Bošnjački dijalozi” Kultura sjećanja – Šerif Velić, Kozarčanin, bivši logoraš i autor knjige “Sačuvano od zaborava”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danas je u prostorijama “zeničkog Preporoda” snimljena peta u nizu dijaloških emisija “Bošnjački dijalozi”, a u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture “Preporod”, Gradsko društvo Zenica.

Nizom ovih emisija predstaviti ćemo eminentna imena kulturne, akademske i političke scene, ali i svjedoka agresije i na BiH, genocida i drugih zlodjela nad Bošnjacima Bosne i Hercegovine, a sve s ciljem očuvanja i promocije kulture sjećanja, bošnjačke kulture i tradicije, očuvanja identiteta našeg grada Zenice i naše nam domovine, Bosne i Hercegovine.

Aktivno učešće u snimanju emisije imaju i mladi naše akademske zajednice, jer vjerujemo da su u Zenici kao univerzitetskom centru srednje Bosne upravo oni promjena i nada u bolje sutra.

Na dan 31. maja 2021. godine studenti Pravnog fakulteta su u organizaciji zeničkog “Preporoda” sa transparentima i porukama da se nikada ne zaboravi 102 nevino ubijene djece Prijedora, te sve torture, od bijelih traka preko logora i masovnih grobnica koje su prošli Bošnjaci i Hrvati tih devedesetih godina.

Položen je vijenac, a riječi poruke uputio je i predsjednik zeničkog preporoda prof. dr. Ajdin Huseinspahić. Pročitani su stihovi pjesama i imena 102. ubijene djece Prijedora.

Nastavak aktivnosti održan je u prostorijama “Preporoda” gdje je gost bio Šerif Velić bivši logoraš i autor knjige “Sačuvano od zaborava”.

Velić je preživio nekoliko logora i sa porodicom je transportovan u Švedsku, ali se ubrzo vraća u domovinu i pridružuje redovima Armije RBiH u odbrani od velikosrpske agresije.

Ideju o pisanju autobiografske knjige došao je na ideju prije nekoliko godina, jer kako knjiga i nosi naslov, “Sačuvano od zaborava”, Velić je htio poslati poruku generacijama mladih da moraju znati istinu o dešavanjima iz devedesetih.

Ogromne torture koje je prošao u logorima tzv. vojske rs Velić sa suzama u očima evocira uspomene i šalje poruku, koja kaže vrijedi za sve građane Bosne i Hercegovine.

Na kraju ono što je zanimljivo našim čitaocima je to da kada se Velić vratio u svoje rodne Kevljane kod Kozarca, svoju srušenu kuću zakopao u veliku humku i postavio spomenik koji govori opomenu i poruku “Ljubav gradila, mržnja srušila”.

O čemu su to razgovarali gospodin Velić i mladi iz Zenice uskoro pogledajte u petoj emisiji “Bosnjački dijalozi”. Ovom prilikom upućujemo posebnu zahvalnost našem gostu, s kojim smo otvorili i ciklus kulture sjećanja.

Cijenjene građane Zenice kao i šire pozivamo da prate novi projekat i svojim dobronamjernim sugestijama budu faktor razvoja nove ideje BZK “Preporod” u Zenici.

Napomena: Emisija je snimljena uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Bilal Isaković (IMLTV)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno