Biznis

FOTO: Premijer Galijašević i članovi Vlade ZDK posjetili pogone AMZ

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Premijer Galijašević i članovi Vlade ZDK posjetili pogone AMZ – Delegacija ZDK na čelu sa premijerom Miralemom Galijaševićem na poziv menadžmenta kompanije ArcelorMittal obišla je danas pogone ove Kompanije. Trenutno je u toku Kapitalni remont Visoke peći, što spada u jednu od najvećih investicija u BiH. Ovaj remont će prema riječima menadžmenta osigurati proizvodnju čelika u Zenici za narednih 15-20 godina. Pored obilaska ovog radilišta, delegacija kantona je obišla i pogone Čeličana i Valjaonica.

Premijer Galijašević je istakao da je rekonstrukcija Visoke peći generacijski projekat i da ArcelorMittal sa ovim projektom otvara dosta prostora za nova radna mjesta. Također, premijer je istakao da je u razgovorima sa upravom Kompanije osim razgovora o izvozu, zapošljavanju, bilo govora i o ekologiji. Očekuje se da za godinu do dvije ArcelorMittal riješi problem zagađenja okoliša.

Premijer Galijašević je također dodao da je u razgovorima sa radnicima ArcelorMittal Zenica čuo samo lijepe riječi i da mu je drago što su radnici zadovoljni tretmanom Kompanije prema upososlenim i da ovo treba da bude putokaz svik privrednicima u BiH. Direktor kompanije Biju Nair je istakao veliko zadovoljstvo jer Vlada ZDK i grad Zenica prepoznaju važnost ove kompanije za Zenicu, ali i BiH.

U ovoj kompaniji trenutno je u toku remont Visoke peći, čija se investicija procjenjuje na oko 60 miliona maraka i na kojoj je angažovano oko 1.000 radnika. Domaćini su upoznali goste sa trenutnim aktivnostima, te planovima za budućnost.

– Mi smo opredijeljeni da nastavimo proizvodnju čelika u Zenici. Ova investicija osigurava kontinuirani rad u narednih 10 do 15 godina. Remont visoke peći ide zacrtanom dinamikom – izjavio je generalni direktor Arcelormittala, Biju Nair.

Podsjećamo, remont Visoke peći trebao bi biti završen sredinom narednog mjeseca.

– Osim ovog projekta i u drugim pogonima se provode remontne aktivnosti. Tako se trenutno provodi remont kotlova i vodosnadbijevanja u Energetici, a radi se i remont primarnog sistema prečišćavanja gasova na Čeličani, – kazala je direktorica Departmenta za okoliš, Azra Sivro.

Uskoro počinju montažni radovi na projektu sekundarnog otprašivanja na Čeličani, a naredne sedmice se očekuje potpisivanje ugovora za drugi hibridni filter na Aglomeraciji.

 

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno