Zenica

FOTO: Predstavnici svih religija molili za mir u Zenici: “Možda neće čuti svjetski moćnici, ali hoće Bog”

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Crkva Svetog Ilije u Zenici večeras je bila najposebnije mjesto u BiH odakle su pripadnici svih religija u sklopu 14. međureligijske molitveno-kulturne manifestacije “Duh Asiza” molili za mir u svijetu.

Međureligijska molitveno-kulturna manifestaciji “Duh Asiza,” inspirisana je duhom mira i razumijevanja i ima duboke korijene u historiji.

“Duh Asiza” proizilazi iz istoimenog grada u Italiji, gde je Franjo Asiški prije više od osam vijekova inspirisao ljude različitih religija kako bi molili zajedno za mir i harmoniju.

“Zbog toga mi, kroz ovogodišnju manifestaciju, slijedimo ovu vjekovnu tradiciju. Naš cilj je poslati poruke nade, vjere, ljubavi i dobra pod geslom ‘Deset od Jednog – Ten from One.’ Ovo geslo nas podsjeća na deset Božjih zapovijedi koje su univerzalni principi za život, bez obzira na naše vjerske razlike”, kazali su iz Odbora za međureligijsku saradnju Zenica.

Ističu da zajedno mogu naučiti kako izdržati, ne gubeći nadu i vjerujući da će sve na kraju biti dobro.

“Neka ovogodišnji ‘Duh Asiza’ oslobodi u svima nama snagu ljubavi i prihvatanja. Ove godine, s ponosom dodeljujemo ‘Zeničku povelju mira’ Ambasadi Rumunije u Bosni i Hercegovini, koja je pokazala izuzetnu podršku radu našeg Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici. Njihova angažovanost i doprinos širenju poruka harmonije i prihvatanja su neprocjenjivi”, kazali su iz OMS Zenica te dodali da ovo priznanje, također, predstavlja odavanje počasti svim vjerskim zajednicama i crkvama koje su se uključile u očuvanje duha Asiza i promociju međureligijske saradnje u našem gradu.

Ambasador Rumunije u Bosni i Hercegovini Anton Pacuretu je kazao da je ovo jedinstvena poruka iz Zenice za nikada teža vremena.

“Istina, kada pogledate šta se sve dešava u svim dijelovima svijeta, ovakve poruke su važne da dođu od nas i od ljudi i svijeta. Mir, komunikacija i dijalog između religija, etničkih skupina i uvjerenja je bitno ne za budućnost naše države već cijelog svijeta”, kazao je Pacuretu.

Ravnatelj Katoličkog školskog centra Zenica Vlatko Rošić je kazao da molitve iz Zenice možda neće čuti svjetski moćnici, ali je uvjeren da će čuti Bog.

“Ovdje smo da proslavimo Duh Asiza, u ovom turbulentnom vremenu, molitvom za mir u našim srcima, porodicama, gradu domovini i cijelom svijetu. Nadamo se da će naš glas, kojeg možda neće čuti svjetski moćnici, čuti Bog. Neka čuje naše vapaje za mir i prosperitet koji gajimo i želimo prenijeti na nove generacije”, poručio je Rošić.

Autor: E.Mehić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno