Ljudi

FOTO: Predstavljamo – Maid Redžić, skakač u vis, planovi i pripreme za narednu sezonu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Predstavljamo – Maid Redžić, skakač u vis, planovi i pripreme za narednu sezonu – Na početku razgovora sa Maidom Redžićem iz Zenice, skakačem u vis, članom Atletskog kluba „Zenica“, zamolili smo ga da nam se ukratko predstavi:

Moje ime je Maid Redžić i imam 21. godinu (01.05.1999.). Bavim se atletikom, disciplina skok u vis. Aktuelni sam državni seniorski prvak i državni rekorder za mlađe uzraste. Bio sam viceprvak Balkana i prethodne godine zauzeo sam sedmo mjesto na listi najboljih Evropskih skakača u vis za 2019. godinu. Aktivan sam član seniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine već četiri godine. Nastupam za klub Atletski klub „Zenica” iz Zenice. Trenutni lični rekord mi je 220 cm (iz 2019. godine).

Zbog novonastale situacije sa pandemijom korona virusa (COVID-19) u cijelom svijetu, takmičenja su, ove godine, svedena na minimum i nije bilo prostora za napredak. Sa svojim trenerom Elvirom Krehmićem okrenuo se ka narednoj 2021. godini, koja će biti zanimljivija i bogatija sa takmičenjima.

Za kraj atletske sezone u 2020.godini na otvorenom, u Zenici će u srijedu 07.10.2020.godine, ipak, održati 11.Međunarodni atletski miting „Zenica 2020“, na kojem će, među oko 130 atletičara, nastupiti i Maid Redžić. Ovaj tradicionalni miting je nekoliko puta odgađan zbog epidemiološke situacije u svijetu.

Jesu li krenule pripreme i koja su takmičenja u planu u 2021.godini:

-Pripreme su krenule, vratio sam se svakodnevnoj rutini treninga i posvetio najvažnijim takmičenjima sljedeće godine, a to su Evropsko seniorsko dvoransko prvenstvu u Torunu (Poljska) od 5.-7.marta 2021. i borba za ispunjenje norme za Olimpijske Igre u Tokiju, te Evropsko U23 prvenstvo u norveškom Bergenu (8-11.jula 2021.), gdje ću sigurno biti jedan od kandidata za osvajanje medalje.

Očekivanja od naredne sezone:

-Moj trener, Elvir Krehmić, je mnogo optimističan za sljedeću sezonu i misli da uz zdravlje, mnogo dobrih stvari bi se moglo desiti sljedeće godine. Krehmić je, inače, jedan od najboljih sportista u historiji Bosne i Hercegovine. Poznati ‘ Kuki’ preskočio je visinu 231cm, koja i dan danas stoji kao državni rekord. Nastupao je na Olimpijskim Igrama, Svjetskim prvenstvima, Evropskim prvenstvima itd…

Slijede tri mjeseca svakodnevnog treniranja, po dva puta dnevno, gdje mu treba mnogo motivacije. Spomenuo nam je i svoga prijatelja Amela Tuku, našeg najboljeg atletičara, koji svaki put nađe način da ga motiviše, bilo to tekstualnom porukom, video porukom ili riječima.

-Amel je jedna velika ljudska gromada i uzor za sve nove naraštaje ., kaže nam Maid.

Koje su obaveze osim atletike?

-Pored treniranja i redovan sam student, sada već treće godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici, gdje čitav nastavni kadar i menadžment fakulteta podržava moj sportski rad. Moram spomenuti i sjajan rad profesora i asistenata, gdje jednostavno nakon predavanja i vježbi dobijete satisfakciju, jer ste student tako kvalitetne obrazovne ustanove. Studiranje i učenje sa podobnim osobama je mnogo zabavnije i interesantnije  -, odgovorio nam je Maid.

Žalio nam se i na uslove treniranja u vrijeme koronavirusa:

-Po svemu sudeći, na našu žalost, pripreme ćemo morati raditi u Zenici sve vrijeme i nećemo biti u mogućnosti otići u toplije krajeve zbog Corona virusa. To će dodatno otežati naš rad, jer kada dođu zimski dani Bosna i Hercegovina nema atletsku dvoranu. Zbog toga moramo i na temperaturama ispod nule, specifične treninge skoka u vis, raditi vani na takvim temperaturama, što sigurno nije uslov za treniranje.

Za kraj naš šampion, Maid Redžić, kaže da je znatno motivisan i da jedva čeka novu atletsku sezonu. Nada se da će ostati zdrav tokom pripremnog perioda i da ću i sljedeće godine predstavljati Bosnu i Hercegovinu u najboljem svjetlu.

E.Imamović

Foto arhiva Maid Redžić



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno