Kultura

FOTO: Pozorište, pravo svakog djeteta

FOTO: Pozorište, pravo svakog djeteta – Krajem oktobra tekuće godine, počela je realizacija projekta „Pozorište, pravo svakog djeteta“, a iza čije realizacije stoji Studio Teatar iz Zenice. Inicijativa koja se javila unutar teatarske trupe “Studio teatar” jeste da se u nezavisnoj produkciji napravljena predstava “Dječak koji ne želi da odraste”, odigra u najudaljenijim osnovnim školama u Zeničko-dobojskom kantonu.

Želja ekipe Studio Teatra je da predstavu pogledaju djeca koja možda nikada nisu imala priliku gledati profesionalne glumce na sceni. To ćemo učiniti na taj način što ćemo mi kao tetarska trupa koja je u nezavisnoj produkciji napravila predstavu za djecu, otići u najudaljenije osnovne škole na području ZDK, i tamo odigrati predstavu.

Predstava „Dječak koji ne želi da odraste“ ima u potpunosti pedagoško-odgojnu ulogu koja se ogleda u unapređivanju komunikacijske i receptivne vještine, afirmaciji sistema vrijednosti koji je neprolazan, razvoj ljubavi prema porodici, prirodi, životinjama, prijateljstvu i međusobnom uvažavanju, te razvoj čitalačkih interesa i čitalačke kulture.
Priča je to o dječaku Dini koji ne želi da odraste jer je sretan u svom svijetu mašte, igre, pjesme i plesa, i ne želi postati dio svijeta odraslih u kojem svi negdje žure, trče, i nemaju vremena za ono što je najvažnije a to je porodica.
U predstavi igraju glumci Nusmir Muharemović i Zlatan Školjić.

Projekat će se implementirati u dvanaest općina Zeničko-dobojskog kantona u : Zenica, Zavidovići, Žepče, Olovo, Breza, Visoko, Kakanj, Vareš, Doboj jug, Tešanj, Maglaj i Usora.

Jedan od glavnih ciljeva projekta je učiniti teatar dostupnim svima podjednako, ili se barem potruditi da on dijelom postane dio odrastanja i djeci koja žive na selu. S toga je naša obaveza da učinimo barem male korake koji će ispravljati isključenost ove kategorije stanovništva kada je u pitanju konzumiranje umjetnosti, u ovom slučaju, konkretno, teatra. Želja nam je da razvijemo dječja interesovanja za pozorište, uspostavimo naviku odlaženja u pozorište, ali i da im pomognemo da bolje razumiju teatar.

Osim toga, ovaj projekat uključuje i škole za obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju, pa je baš zbog toga prva u nizu škola u kojoj je odigrana predstava upravo JU Škola za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psiho-fizičkom razvoju Zenica. Gluma je igra. Ako je gluma igra, a jeste, onda je ona najbliža najmlađma. Ako je gluma igra, ona bi trebala biti sastavni dio odrastanja svakog djeteta.

Pozorišna predstava je najbolji način da se kod najmlađih podstiče razvoj mašte i kreativnosti.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem