fbpx
Biznis

FOTO: Potpisan Ugovor o izgradnji dionice Donja Gračanica (Zenica sjever) – tunel Zenica

Potpisan Ugovor o izgradnji dionice Donja Gračanica (Zenica sjever) – tunel Zenica – Danas je u sjedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru upriličeno potpisivanje Ugovora o izgradnji dionice Donja Gračanica (Zenica sjever) – tunel Zenica. Ugovor su potpisali Adnan Terzić, direktor JP Autoceste FBiH kao investitor i u ime izvođača radova Evren Utku Gök, direktor Cengiz insaat Sanayi ve Ticaret A.S. (Turska) te Denis Lasić, federalni ministar prometa i komunikacija u svojstvu svjedoka. Svečanom potpisivanju Ugovora prisustvovao je Ian Brown, direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Vrijednost Ugovora za izgradnju dionice Donja Gračanica – Zenica sjever – tunel Zenica je 67.360.069,25 eura sa PDV-om, a sredstva su osigurana u okviru ugovora o zajmu sklopljenog s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), te grant sredstva u iznosu od 11,03 miliona eura.

Dionica Donja Gračanica (Zenica sjever) – tunel Zenica  nastavlja se na dionicu Klopče – tunel Pečuj i predstavlja treći lot tzv. zeničke obilaznice. Poddionice je duga četiri kilometra. Rok za završetak radova je 30 mjeseci. Izgradnja ove dionice će se sprovesti prema ugovoru “design and build” (projektuj i izgradi – žuti FIDIC).

Osim otvorenog dijela trase gradit će se vijadukt Donja Gračanica, dužine cca 400 m, tunel Hum dužine cca 400 m, dva kraća vijadukta na području naselja Hece i tunel Vraca dužine cca 300 m. U sklopu ove dionice gradit će se i petlja Zenica sjever sa naplatnim mjestom, kao i saobraćajnice tzv. „sjevernog spoja“ koje trebaju da povežu autocestu Koridora Vc sa gradom Zenica i magistralnom cestom M-17.

Direktor JP Autoceste F BiH Adnan Terzić kazao je kako je uvjeren da će se radovi na ovoj dionici projekta izgradnje koridora Vc realizirati u planiranom roku, a federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić dodao je da se ovom trenutku aktivno radi na 30 kilometara koridora Vc te je podsjetio da je dosada izgrađeno 102 kilometra te prometnice.

Uime izvođača radova novinarima se obratio Evren Utku Gok, direktor građevinsko dioničkoga društva Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret, kazavši kako se radi o holdingu s preko 20.000 uposlenika i poslovima koji su realizirani ili u realizaciji na tri kontinenta.

“I na ovom projektu, kao i ranije na dionici autoceste od Vlakova do Tarčina, uposlit ćemo domaće radnike i tvrtke, a materijal i usluge za realizaciju ovoga projekta nabavljat ćemo iz domaćih resursa što će doprinijeti razvoju trgovinskih aktivnosti u BiH”, naglasio je Utku Gok.

Direktor Ureda Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Ian Brown poručio da je za ovu dionicu EU odobrila nešto više 11 milijuna eura grant sredstava iz Fond sredstava za zapadni Balkan, dodavši kako je najbolja opcija financirati se putem međunarodnih financijskih institucija zbog mogućnosti dobivanja grant sredstava.

 

loading...