Zenica

FOTO: Postavljena nova ograda na tvrđavi u Vranduku

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Postavljena nova ograda na tvrđavi u Vranduku – Nedavno je postavljena nova ograda na prilaznim putevima i bedemima u srednjovjekovnoj tvrđavi u Vranduku. Na ovom zaštićenom istorijskom spomeniku, nakon više od 20 godina, postavljeno je preko stotinu metara ograde.

Inače, prije ove ograde bila je ograda od čelične sajle, koja nije pružala veliku sigurnost posjetiocima. Povodom navedenog u izjavi za Zenicainfo, Adnadin Jašarević, direktor Muzeja grada Zenica je kazao:

– Nova ograda potpuno je u skladu sa standardima UNESCO-a, a koje na ovom istorijskom spomeniku nastoje da slijede. Radove je najvećim dijelom finansirala Gradska uprave Zenice uz podršku Zeničko-dobojskog kantona. Doprinijet će boljem korištenju Vranduka kao turističkog objekta i lakšem pristupu njegovim pojedinim dijelovima. Naravno da se ograda razlikuje od ambijenta stare tvrđave po svjetskim standardima mora biti jasno da novi elementi u drevnom objektu ne pripadaju tu izvorno.

Nova ograda je tu da posluži svrsi, omogući jednostavniji pristup dijelovima tvrđave i zaštiti posjetitelje, kazao je Jašarević.

 Tekst i foto galerija E.Imamović

 



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Tagovi

Zadnje objavljeno