Zenica

FOTO: Poslovna zona Zenica 1 postaje okosnica razvoja grada

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Danas je u Poslovnoj zoni “Zenica 1” održana svečanost povodom završetka projekta “Izgradnja saobraćajnica 7, 7a i 7b sa pratećom komunalnom infrastrukturom”. Vrijednost projekta iznosi oko 700.000 KM, od čega je Grad Zenica osigurao 300.000 KM, dok su sufinansijeri Federalno ministarstvo razvoja, obrta i poduzetništva sa 250.000 KM i Ministarstvo privrede ZDK sa 150.000 KM.
U sklopu ovog projekta u Poslovnoj zoni “Zenica 1” izgrađene su tri saobraćajnice u ukupnoj dužini od 414 metara, izgrađena je i obnovljena fekalna kanalizacija u dužini od 1136,38 metara, a riješen je i dugogodišnji problem odvodnje oborinskih voda. Također, budućim investitorima na raspolaganju je i novoizgrađena plinska i telekomunikacijska infrastruktura.

“Gradska uprava je poduzela sve mjere da Zenica postane najprivlačniji grad za investiranje u BiH, kako domaće, tako i inostrane i možemo biti ponosni na urađeno. Da ne nabrajam sada sve te mjere ali ću kazati da smo jedini grad koji investitorima i privrednicima nudi beskametne kredite, ukinuli smo mnoge namete koji su opterećavali privrednike, prvi put uveli poticajne mjere za privrednike, poljoprivrednike i mnoga druga zanimanja. Dok sam ja gradonačelnik, privrednici će u Zenici imati svaku prednost i sigurno ćemo im uvesti još više olakšica. Bivša gradska vlast je strašne greške pravila jer nije ulagala da privuće investicije, a moje saradnike i mene možete voljeti ili ne voljeti ali smo pomogli privrednicima da otvaraju nova radna mjesta, da zarade sebi ali i pune budžet kako bi dalje razvijali Zenicu. U ovoj Poslovnoj zoni trenutno radi preko 1.200 ljudi, bez dimnjaka, u sve boljem ambijentu. Prodali smo 29 parcela i imamo zahtjev još jedanaest privrednih subjekata koji žele ovdje kupiti parcele i graditi preduzeća”, rekao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice.

Cilj danas promovisanog projekta je unaprjeđenje i modernizacija infrastrukture u pogledu poboljšanja pristupa, kapaciteta, kvaliteta i atraktivnosti poslovnih zona u gradu Zenica. Intencija Grada Zenica je da se zadovolje potrebe malih i srednjih preduzeća. Pored infrastrukturnog uređenja postojećih parcela, ovim projektom je riješena infrastruktura i na slobodnom građevinskom zemljištu u površini cca 25.000 m², što omogućava formiranje novih parcela i ulazak novih korisnika u zonu te nova zapošljavanja.

“Mi u Udruženju poslodavaca mislimo da je privreda prva i osnova je svega, a ovaj projekat je na putu takvog razmišljanja. Divno je vidjeti privrednike okupljene na jednom mjestu, imati spoznaju da će se ovdje graditi još novih hala i otvarati nova radna mjesta. Ovo što se dešava u zadnjih nekolikog odina je, Zeničani znaju na šta misli, Uzavreli grad 2. Ovdje se privreda razvija i mi smo ubijedili gradonačelnika Kasumovića na neke mjere koje su dale rezultat i na teme nam svima čestitam. Želimo da se vidi da je Zenica najveći investitor u privredi u zadnjih nekoliko godina, ovdje se mijenja poslovna klima i dobro je da su privrednici uključeni u procese. Zahvaljujem se gradonačelniku, Gradskoj upravi i Agenciji ZEDA na ovom dobrom projektu”, poručio je Mladen Perić, član Udruženja poslodavaca Zenica.

Prema riječima Mensure Sušić, direktorice preduzeća “Empress” d.o.o. Zenica koje u Poslovnoj zoni “Zenica 1” trenutno upošljava 21 radnika, u poslovnom ambijentu Zenice u posljednje tri godine desile su se pozitivne promjene, što će “Empress” pokušati iskoristiti.

Osim infrastrukture u Poslovnoj zoni “Zenica 1” računa je vođeno i o hortikulturi. Zasađene su desetine stabala, kako bi u ovoj zoni bio stvoren što povoljniji ambijent.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno