Ljudi

FOTO: Posljednji ispraćaj bivšeg predsjednika NK Čelik Ismeta Rize Rizamulića – Otišao je sa Čelikom u srcu

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

FOTO: Zenica ispratila Ismeta Rizu Rizamulića – najuspješnijeg predsjednika NK Čelik u historiji Kluba – Danas je u haremu Čaršijske džamije u Zenici klanjana dženaza, a na gradskom groblju Crkvice obavljen ukop Ismeta Rize Rizamulića, istaknutog društveno-političkog i sportskog radnika. Uz članove porodice, prijatelje i komšije posljednjem ispraćaju nekadašnjeg predsjednika zeničkog Čelika prisustvovali su i brojni javni zvaničnici, sportski radnici i nogometaši.

Između ostalih tu su bili i bivši predsjednik NS BiH Sulejman Čolaković, bivši trener Čelika i selektor nogometne reprezentacije BiH Džemaludin Mušović, te Mato Gavran, Husnija Arapović, Miodrag Tešić, Sead Preldžić, Kemal Hafizović, Besim Bajrambašić, Ibrahim Zukanović, menadžer Bekim Dino Pašalić i drugi. Delegaciju NK Čelik – koja je položila cvijeće na mezar Rizamulića – sačinjavali su generalni sekretar Ismar Huskić, šef stručnog štaba Slaviša Božičić, te nogometaši zeničkog premijerligaša Vladimir Grahovac, Selim Žuna i Armin Duvnjak.

Jedan od najuspješnijih predsjednika NK Čelik Zenica u historiji zeničkog Kluba Ismet Rizo Rizamulić rođen je prije 88 godina u Pljevljima, Crna Gora, ali je najveći dio svog života proveo živeći i radeći u Zenici na istaknutim društvenim i privrednim funkcijama, te neko vrijeme u inostranstvu.

Široj sportskoj javnosti u Bosni i Hercegovini i bivšoj Jugoslaviji, a posebno Zeničanima i Čelikovcima, ostat će u sjećanju da su najveći uspjesi Čelika zabilježeni u vrijeme dok je agilni vizionar Rizamulić bio predsjednik Kluba. Poseban doprinos dao je tokom izgradnje stadiona Bilino polje, te učešću Čelika u europskim klupskim takmičenjima.

Rizamulić se nalazio na čelu zeničkog kluba prilikom osvajanja Mitropa SE kupa 1972. godine kada je u finalu savladana slavna Fiorentina iz Italije.

Njegov sportski angažman zabilježen je i kroz višegodišnje vođenje Udruženja fudbalskih prvoligaša Jugoslavije, organizacije koja je vodila takmičenje u najkvalitetnijem rangu bivše države.

– “Ono što je najvažnije, veliki čovjek i otmeni gospodin Rizo, kako smo ga odmilja zvali, bio je istinski predsjednik, umio je da okupi ljude, da ih zagrije za nogomet i Čelik, da nađe rješenje za svaki problem i da uvijek stvara pozitivnu atmosferu u sredini gdje je radio i djelovao, te kao takav bi mogao biti najbolji uzor današnjim javnim i sportskim zvaničnicima” – nakon dženaze kazao nam je nekadašnji kapiten NK Čelik i rekorder po broju nastupa u Čeliku Ibrahim Zukanović.

U monografiji o NK Čelik “ČELIK ZAUVIJEK” rahmetli predsjednik Rizamulić je naglasio da je “Klubu darovao najljepše godine svog života, a da će Čelik vječno ostati u njegovom srcu.”

H. Dž. (redakcija ZB)



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno