Zenica

Foto: Polnoćka u Zenici

U zeničkoj crkvi Svetog Ilije veliki broj vjernika sinoć je prisustvovao svetoj misi polnoćki, te na taj način obilježio dolazak Božića i noći kada je, po njihovom vjerovanju, rođen Isus.
Svetu misu prevodio je fra Zdravko Anđić koji je prilikom obraćanja prisutnima kazao kako vjera i čovjek moraju ići zajedno.

– Božić nam otkriva kako je kršćanski Bog okrenut prema čovjeku, a ta ljubav Božija obvezuje svakog čovjeka da slijedi primjer Božijeg čovjekoljublja. Ne može se govoriti o Bogu, a da se zapostavi čovjek, jedno s drugim mora ići – rekao je fra Anđić, koji je potom vjernike pozvao da “mirno i tiho obilježe veliki blagdan”. U noći između Badnjeg dana i Božića sveta misa se zove polnoćka, nakon koje vernici čestitaju jedni drugima Božić, a potom u dvorištu crkve sa svojim poznanicima i prijateljima popiju po čašu kuhanog vina.

KLIKNI OVDJE da vidiš Facebook galeriju

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem