Zenica

Foto: Polnoćka u Zenici

U zeničkoj crkvi Svetog Ilije veliki broj vjernika sinoć je prisustvovao svetoj misi polnoćki, te na taj način obilježio dolazak Božića i noći kada je, po njihovom vjerovanju, rođen Isus.
Svetu misu prevodio je fra Zdravko Anđić koji je prilikom obraćanja prisutnima kazao kako vjera i čovjek moraju ići zajedno.

– Božić nam otkriva kako je kršćanski Bog okrenut prema čovjeku, a ta ljubav Božija obvezuje svakog čovjeka da slijedi primjer Božijeg čovjekoljublja. Ne može se govoriti o Bogu, a da se zapostavi čovjek, jedno s drugim mora ići – rekao je fra Anđić, koji je potom vjernike pozvao da “mirno i tiho obilježe veliki blagdan”. U noći između Badnjeg dana i Božića sveta misa se zove polnoćka, nakon koje vernici čestitaju jedni drugima Božić, a potom u dvorištu crkve sa svojim poznanicima i prijateljima popiju po čašu kuhanog vina.

KLIKNI OVDJE da vidiš Facebook galeriju

______________
FB Komentari koji slijede su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Zenicablog - KOMENTARIŠITE GORNJI ČLANAK pristojno i u skladu s etičkim normama javnog obraćanja! Redakcija Zenicabloga zadržava pravo da neprimjerene komentare bez upozorenja obriše, a u slučaju ponavljanja ili težih prekršaja i onemogući autora da nastavi komentarisanje!
 
loading...