Zenica

FOTO: Polaganjem cvijeća i vijenaca kod Papirne obilježen Dan državnosti

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Polaganjem cvijeća i vijenaca kod Papirne obilježen Dan državnosti – Danas 25.novembra 2018.godine u 11 sati položeni su vijenci i cvijeće na spomeniku palim borcima iz drugog Svjetskog rata kod Papirne u Zenici, a povodom obilježavanja 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.
Uz pristojan broj prisutnih, vijence i cvijeće su položili slijedeće delegacije:
Grad Zenica, Skupština kantona ZDK, Udruženje ABNOAR Grada Zenica, SABNOR Zenica, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca, Stranka penzionera Grada Zenica, SDP Zenica, Naša stranka, SDA Zenica, Demokratska fronta kantona i Grada Zenica, SBB Zenica, Snaga Centra, Nezavisni blok Zenica, Forum Mladih Zenica, SRK Tvrđava Zenica.

Moderator svečanosti bila je Dževahira Grahić, sekretar Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Grada Zenica, a prisutnim su se obratili Rašid Isaković, ispred Upravnog odbora Udruženja antifašista i boraca NOR-a Zenica, te Jasmin Duvnjak, predsjedavajući kantonalne Skuptine ZDK.

Na ovom skupu, između ostalog, je istaknuto:
„Danas je 75. godišnjica od zasjedanja ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu, na kome su udareni temelji moderne BiH. 25. novembar, najznačajniji je praznik svih naroda i narodnosti u Bosni i Hercegovini.
Tog datuma 1943. godine, na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a udareni su temelji obnovljenoj državnosti Bosne i Hercegovine, kao jedne od federalnih jedinica (republika) u bivšoj Jugoslaviji.
To su ostvarili borci narodnooslobodilačkog rata. Da nije bilo njihove borbe, ne bi bilo ni ZAVNOBiH-a ni AVNOJ-a, a ni ovakve BiH.
Žalosno je što se Dan državnosti ne obilježava u cijeloj zemlji, jer su se svi njeni narodi borili zajedno od 1941. do 1945. godine, te stvorili zajedničku državu. Vjerujemo da će doći vrijeme kad će svi zajedno obilježavati ovaj datum. Mladi ljudi danas vrlo malo izučavaju historijski period na koji se odnosi postavljanje temelja obnovljenoj državnosti njihove domovine“.

U svom obraćanju prisutnim, Jasmin Duvnjak, je, pored ostalog, govorio o značaju obilježavanja 25.novembra i uputio čestitku svim građanima za 25.novembar, Dan državnosti BiH.
Na kraju svečanosti prisutni su obavješteni i pozvani na svečanost polaganja cvijeća i vijenaca na spomenik “Kameni spavač”, poginulim borcima iz agresije na BiH 92-95, na Trgu Alije Izetbegovića kod RK Bosna.

Tekst i foto galerija: E. Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno