Zenica

Foto: Polaganje cvijeća kod „Papirne“ u okviru obilježavanja Dana nezavisnosti BiH

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Pred većim brojem prisutnih građana i delegacija, na Spomen kosturnici “Papirna”, upriličena je svečanost i ceremonija polaganja cvijeća povodom 1.marta, Dana nezavisnosti BiH. Organizatori obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, ove 2023.godine, su Grad Zenica, Vlada Zeničko-dobojskog kantona, Udruženje veterana bh. rata i odbrane “Bosanske časti” i ostala boračka udruženja.

Na početku svečanosti intonirana je uživo, od strane duvačkog orkestra, himna Bosne i Hercegovine, zatim održan kratki čas historije, te polaganje cvijeća svim palim borcima iz drugog Svjetskog rata.. Inače, danas je trideset prva godišnjica Dana nezavisnosti BiH.

Na „Papirnoj“, prisutnim se ukratko obratio Jasmin Dedić, predsjednik Udruženja antifašista i boraca NOR-a Grada Zenica i na kraju obraćanja čestitao svima 1.mart, Dan nezavisnosti BiH.

-Uprkos brojnim neprijateljima ove zemlje, od kojih mnogi obnašaju i najviše državne funkcije, neprestanom negiranju i osporavanju njenog postojanja i nepoštivanju njenih praznika, BiH je ipak opstala. Danas se ponovo nalazi pred velikim sigurnosnim izazovima, ali se uprkos svemu nalazi i na EU i NATO putu -, jedna je od današnjih poruka sa ove svečanosti.

Nakon obraćanja Dedića, brojne delegacije političkih partija, udruženja i organizacije položile su cvijeće i odale počast na spomen-obilježjima „Papirna“.

Nakon obraćanja i polaganja cvijeća, uslijedio je defile ulicama grada, od Papirne prema autobuskoj stanici, zatim Bulevarom Kulina bana  sve do Spomen obilježja Kameni spavač, gdje je planiran centralni dio manifestacije. Uz obraćanje zvanica planiran je i kulturno-zabavni program.

Tekst i foto galerija E.Imamović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno