Zenica

FOTO: Pokrenuta arheološka iskopavanja na području Gradišća i Kopila kod Zenice

FOTO: Pokrenuta arheološka iskopavanja na području Gradišća i Kopila kod Zenice – Početkom avgusta na području Gradišća kod Zenice u saradnji Muzeja grada Zenice i Instituta za evopsku i orijentalnu arheologiju Austrijske akademije nauka iz Beča pokrenuta su prva arheološka iskopavanja na području Zenice u proteklih četrdesetak godina. Predmet istraživanja su iznimno značajni prahistorijski lokaliteti – gradine i tumulusi (grobnice) koje se nalaze na više lokacija u Gradišću.

Do sada su otkriveni ostaci naselja i svakodnevnih predmeta koji su koristili ljudi na ovom području tokom bronzanog doba ili okvirno prije tri hiljade godina. U tom kontekstu posebno se izdvajaju lokalitetu Vrh Negraja i Ravna gradina. Također, evidentirane su i istražene istovremene grobnice na potezu između Mrtvačke gradine i Vrha Negraja.

Osim na području Gradišća, iskopavanja će biti obavljena i na području Kopila kod Zenice. Svi iznimno značajni nalazi koji rasvjetljuju daleku prošlost našeg grada biće smješteni u Muzeju grada Zenice. Cjelokupan projekat finansira Institut za evropsku i orijentalnu arheologiju Austrijske akademije nauka iz Beča, a radovima na terenu rukovode dr. Mario Gavranović i Mr. Edin Bujak. U radovima još učestvuju arheolozi iz Beča te studenti arheologije iz Beča i Sarajeva. Cilj projekta jeste da se rasvijetli proces naseljavanja i formiranja naselja na području zeničkog bazena tokom bronzanog doba.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala je UG Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Instalirajte android aplikaciju ZENICABLOG - link na GOOGLE PLAY STORE
i aplikaciju za Apple-IOS operativni sistem