Naše

FOTO: Pogledajte kako su učenici Mješovite škole “Mladost” na prijedlog i uz organizaciju iz Policijske stanice Crkvice očistili pješački prolaz ispod M17

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

Policijska stanica Crkvice pri policijskoj upravi Zenica – 1 realizirala je, zajedno sa osobljem i učenicima Srednje mješovite škole “Mladost” Zenica zanimljiv projekt uokviru rada i partnerstva policije i građana kroz “Rad Policije u Zajednici”. Provedena je akcija čišćenja podvožnjaka i lokaliteta u blizini ulaza na “buvljak” u naselju Lukovo Polje, prolaza kojeg bi Zeničani trebali i morali kao jedinog koristiti za prijelaz iz Lukovog Polja u Novo Radakovo .

-Radom na terenu policijski službenici su uočili da je podvožnjak u ulici Goraždanska u jako lošem stanju, zapušten, prljav i neuslovan za prolaz. To su osnovni razlozi zašto pješaci ne koriste ovaj prolaz ispod ceste i pruge. Upravo ovaj prolaz za pješake se nalazi ispod željezničke pruge i magistralnog puta M17 koji predstavlja najprometniju cestu u državi. Sama činjenica da je na ovom dijelu ceste ograničenje 80 km/h ukazuje na to koliko je opasno prelaziti ovaj put, kaže policijska službenica Amela Delibašić, koja je vodila ovaj projekt “Rad policije u zajednici” zajednos a pomoćnikom direktora škole Neldinom Trakom..

Namjera je bila, a u tome se, vidjećete na fotografijama, i uspjelo da se realizacijom ovog projekta osigura prolaz, te time direktno zaštite pješaci kao najugroženije kategorije učesnika u saobraćaju.

– Osim ovoga cilj je i razvijanje saradnje policije sa civilnim stanovništvom što predstavlja rad policije u zajednici. Cilj škole je da učenicima razvije svijest o podršci i razvoju društva i zajednice, te dati doprinos u lokalnoj zajednici u bezbjedonosnom kao i ekološkom smislu. Nakon čišćenja organizirano je i je pranje podzemnog prolaza s ciljem pripreme za krečenje, istakla je Delibašić.

Učenici saobraćajne struke iz ove škole su pod nadzorom profesora Fadila Bilića i uz asistenciju policijske službenice PS Crkvice Amele Delibašić očistiti prolaz od smeća i komunalnog otpada, granja i grmova. Učenici siu bili opremljeni zaštitnim odijelima, rukavicama i naočalima. Sa javnim komunalnim preduzećem Alba Zenica je dogovoreno da obezbjedi potreban material i da prikupljeni otpad koji učenici sa profesorima prikupe prilikom čišćenja.

Nakon čišćenja je planirano pranje podzemnog prolaza, kako bi se moglo pripremiti za krečenje. Sa komunalnim preduzećem Alba doo je dogovoreno da naknadno, zbog toga što su jutros temperature bile niske, uz pomoć cisterne za pranje ulica operu prolaz koji je predhodno očišćene od smeća. Današnji primjer iz Lukovog Polja pokazuje kako jednostavni, “mali” projekti partnerstva u zajednici mogu donijeti dobro svima. Čestitke učenicima i upravi škole, a posebno inicijatorima iz policije, koja je pokazala još jednom da nije represija jedino za čime posežu u “kontaktu” sa građanima.



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno