Zenica

FOTO: Pogledajte kako je izgledala #SvemirskaTura na Smetovima by Afan Abazović

Primaj prvi vijesti na viber - besplatno - PRIJAVI SE NA OVOM LINKU
Podijeli ovu vijest:

#SVEMIRSKATURA 🌟 Za svaku našu aktivnost, vremenska prognoza je eliminatoran element. Kada je planinarenje na rasporedu, tada je bitno da ne pada. No, kad smo započeli pripremu posmatranja zimskog zvjezdanog neba golim okom, koje smo nazvali #SvemirskaTura, tražili smo da bude noć bez mjesečine, a pri tom vedra i bez oblaka.

To se i desilo, u sred marta, kada su tzv. “babine huke”. U dogovoreno vrijeme, 20:00, prostor oko spomenika na Smetovima bio je popunjen sa nekih 30 vozila, a još se grupa od 20 učesnika kretala pješke od platoa parkinga. Na početku prezentacije, devet malih dobrovoljaca izvelo je performans kojim smo modelirali Sunčev sistem i pokazali udaljenosti između planeta. Potom smo objasnili određene pojmove iz astronomije, a onda podigli pogled ka nebu i vidjeli hiljsde zvijezda koje smo vidjeli jasno, bez ikakve prepreke.

Prezentaciju smo započeli sa Velikim Medvjedom i Sjevernjačom, nastavili sa Arkturusom, Regulusom, potom sa Sirijusom, Prokinonom, Betelgezom, Rigelom, Kastorom, Poluksom, Kapelom i Aldebaranom, a završili sa Marsom, Plejadama i Kasijopejom. Izuzetno pozitivne reakcije na jedan ovakav događaj, ali i zahtjevi za njegovo ponavljanje, najbolja su ocjena za povratak astronomije kao hobija i interesovanja u vremenu obaveza i brzog života. Prvom prilikom ćemo ponoviti ovaj događaj. Zahvaljujemo se svim učesnicima na povjerenju i podršci koju su dali našem udruženju i ovom projektu.

Autor: Vodič i prezenter Afan Abazović



Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez navođenja izvora i bez dozvole. Vlasnik materijala su Agencija za promociju PRmedia s.d. i portal Zenicablog, osim ako nije navedeno drukčije.

Kontakt sa portalom Zenicablog možete ostvariti:
email: [email protected]
Viber poruke: +387 60 355 8888
Facebook Inbox: https://www.facebook.com/Zenicablog/
Twitter: https://twitter.com/Zenicablog2010

Zadnje objavljeno